Olika salladssorter och vad de passar till

I mataffären finns en uppsjö av salladssorter och de har alla skilda egenskaper och passar därför bra till olika rätter. För den odlingsintresserade så går det även bra att odla sin favoritsallad inomhus så här års. Under sommarhalvåret kan man odla sallad på balkongen, i pallkragar eller i ett växthus.

Odlar man egen sallad så sparar man troligtvis pengar – sallad är relativt dyrt i matbutiken. Köper du i butik är det därför bra att välja rätt sorts sallad och endast köpa så mycket som kommer att gå åt till måltiden, skördad sallad har nämligen en tendens att snabbt bli ledsen och tråkig.

Mixad påse eller styckvis

Sallad går att köpa färdigsköljd i påse, eller styckvis. De färdiga påsarna passar perfekt om du har bråttom och ska äta salladen direkt. En öppnad påse håller sig några dagar i kylskåp, men sedan blir bladen lätt tråkiga.

Äter du lite sallad då och då kan det passa med en kruksallad, då kan du skörda lite när det passar dig. Här har vi samlat några av de vanligaste salladssorterna, och vad de passar till.

Isbergssallad – kanske den mest klassiska salladssorten som används som vardagssallad med tomat och gurka i många hem. Isbergssalladen är mild i smaken utan beska och passar därför både stora och små. Isbergssallad köps i salladshuvuden och håller sig därför relativt länge i kylskåp. Bladen går att plocka av huvudet, eller så skär man salladen rätt över och får direkt lagom stora salladsbitar.

Machesallad – en vacker komponent i en blandsallad. Machesalladen består av små bladrosetter. Smaken är något nötig och passar därför bra tillsammans med rostade nötter, vinäger och en krämig ost, till exempel chèvre. Machesallad är ganska känslig med kort hållbarhet, så ät den helst när den är helt färsk.

Romansallad – en tålig och kraftig sallad med ett starkt mittenparti. Salladen passar därför bra som skal till en förrättsröra eller till tacoköttfärs. Smaken är mild och bladen håller sig fräscha länge även med en fet dressing. Romansallad används till den klassiska rätten caesarsallad.

Endivesallad – precis som romansalladen är den här sorten kraftig och stabil och passar därför som tilltugg eller plockmat med en god röra eller kräm på. Salladen är vit eftersom den odlas i mörker. Anledningen till att den odlas i mörker är att den annars skulle ha blivit för besk. Den beska smaken passar bra med salta ostar. Prova gärna endivesallad med en fetaostkräm och rostade nötter.

Ruccolasallad – har en kraftig och nötig smak. Ruccola tillhör egentligen kålsläktet men man hittar bladen i salladshyllan i matbutiken. Den här salladssorten används mycket i det italienska köket. När en pizza kommer ut ur ugnen läggs gärna ett lager ruccola på pizzan för god smak och vackert utseende på rätten. Ruccola passar också bra i kalla sallader eller i pastarätter.

Plocksallad i kruka – en neutral och mild sallad som smakmässigt inte tar för mycket plats i en rätt eller en blandsallad. Den här ljusgröna salladen passar perfekt att ha på hamburgaren eller ostsmörgåsen. Skölj den gärna i iskallt vatten innan den äts för ökad knaprighet.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer