Gör egna karamellpopcorn till popcornets dag

Den 19 januari är det popcornets dag, och det är värt att fira! Popcorn är ett av svenskarnas favoritsnacks till fredagsmyset. När jag var liten kom jag ihåg att man poppade popcorn i kastrull – några år senare gjorde mikropopcornen sitt intåg i affärerna. På senare år har det blivit populärt att äta karamellpopcorn i regnbågens alla färger. Och det är faktiskt inte särskilt svårt att göra egna färgglada popcorn. Dessutom blir de försvinnande goda!

Torkade majskorn som sprängs

Popcorn är torkade majskorn som hettas upp så att skalet sprängs av ångtrycket. Popcorn tillverkas av så kallad puffmajs som har ett betydligt hårdare skal än vanliga majskorn. Skalet behöver nämligen vara tillräckligt hårt för att kunna bygga upp det tryck som krävs för att kornet ska sprängas och vända sig ut och in. Ungefär vid 175 grader blir trycket så hårt mot skalet att det spricker.

Det går att köpa redan färdigpoppade popcorn i affären, men vanligast är nog att poppa själv hemma – i kastrull eller i mikrovågsugn. Det finns också särskilda popcornmaskiner, små för hemmabruk och större för biografer och nöjesparker. 1885 tillverkades den första popcornmaskinen av familjeföretaget Charlie Cretors i Chicago i USA och 1912 började popcorn att säljas på amerikanska biografer. När TV-apparaterna fick stort genomslag sjönk efterfrågan på popcorn, men på senare år har snackset blivit alltmer populärt. Kanske kan det vara för att popcorn är ett relativt nyttigt snacks.

Färgglada godispopcorn

Karamellpopcorn är busenkla att göra men sockersmeten blir väldigt varm, så en vuxen behöver hjälpa till. Poppa popcorn, antingen i kastrull eller i mikron, och häll upp i en skål.

Till sockersmeten behöver du:

  • 0,5 dl strösocker
  • 25 gram smör
  • Några droppar karamellfärg

Så här gör du:

  • Smält sockret i en stekpanna. Rör om hela tiden så att sockret inte bränns vid.
  • När sockret har smält tillsätter du smöret och rör om.
  • Droppa i några droppar karamellfärg.
  • Häll popcornen i stekpannan och ta av från plattan.
  • Rör så att sockersmeten fördelas jämnt över popcornen.
  • Låt svalna och servera i portionsskålar.

Karamellpopcorn är perfekt att servera på barnkalaset, till fredagsmyset eller att ta med sig in i biomörkret.

Kryddpopcorn

Om du inte gillar söta snacks går det utmärkt att göra popcorn med din favoritkryddning istället. Smält då 25 gram smör i en stekpanna och tillsätt 0,5 msk av den krydda du valt. Testa gärna att göra popcorn med tacokrydda, paprikapulver, curry, grillkrydda eller örtsalt. Häll kryddblandningen över dina popcorn och blanda väl.

Facebook Kommentarer