fbpx

Fira vinets dag – med en ekologisk nyhet

Den 22 januari är det vinets dag, och varför inte fira in helgen med en ekologisk nyhet. Vi har tittat bland vinterns nyheter och hittat några spännande vita och röda flaskor och även en box. Vissa av nyheterna finns i det fasta sortimentet och andra ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment. Har du något favoritvin som passar i vinter?

Chameleon White Blend 2020 – Box 199 kronor

Om man har svårt att vänta med de fruktiga smakerna till sommaren, kan man tjuvstarta med det här ungdomliga vinet från Argentina. Boxens smak beskrivs av Systembolaget som fruktig och ungdomlig med inslag av päron, persika, gröna äpplen, örter, ananas och lime. Vinet är gjort av 50 procent chardonnay, 40 procent pinot grigio och 10 procent sauvignon blanc. Drycken smakar som bäst om den serveras vid 8-10 grader och passar till rätter av fisk och skaldjur. Boxen ingår i Systembolagets fasta sortiment.

Systembolaget

Gamlitz Sauvignon Blanc 2019 – 149 kronor

Ett fruktigt och ekologiskt sauvignon blanc-vin kommer från Österrike. Smaken beskrivs som fruktig, aromatisk och mycket frisk med inslag av krusbär, svartvinbärsblad, persika, mineral, päron, citrus och örter. Druvorna kommer från ekologiskt odlade branta vingårdar från regionen Steiermark i sydöstra Österrike. Även detta vin smakar som bäst vid 8-10 grader och passar bra som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Vinet kan med fördel också serveras till sallader och syrliga getostar.

Systembolaget

Tocca Stelle Chianti Classico 2018 – 179 kronor

En kryddig ekologisk nyhet är den här rödvinsflaskan från Italien. Classico innebär att druvorna är odlade i de centrala delarna av området Chianti, strax söder om Florens i Toscana. Vinrankorna är drygt 40 år gamla och odlingarna ligger med syd-sydvästlig exponering. Smaken beskrivs av Systembolaget som kryddig och nyanserad med fatkaraktär och inslag av mörka körsbär, kardemumma, plommon, choklad, kanel, ceder och vanilj. Vinet kan lagras och bör serveras vid 18 grader. Det passar utmärkt till rätter av mörkt kött. Vinet ingår i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Systembolaget

Château Jean Faux Sainte Radegonde Blanc 2017 – 189 kronor

Det här fruktiga vitvinet, gjort av sauvignon blanc och sémillion, kommer från Bordeaux i sydvästra Frankrike. Druvorna kommer från en vingård med vinrankor med en genomsnittsålder på 25 år. 2011 blev gården certifierad för biodynamisk odling. Systembolaget beskriver vinets smak som fruktig och nyanserad med fatkaraktär och inslag av gula äpplen, honung, krusbär, örter och vanilj. Vinet bör serveras vid 8-10 grader och passar bra till rätter av fisk eller ljust kött, eller till smakrika vegetariska rätter. Vinet tillhör Systembolagets tillfälliga sortiment.

Systembolaget

Pegasus Solera – 295 kronor

Bland vinterns ekologiska nyheter hittar vi även en del svenskproducerade viner, varav “Pegasus Solera” från Eslöv i Skåne, är ett av dessa. Vinet ingår i sortimentet lokalt och småskaligt, vilket innebär att det säljs i upp till tio butiker inom 15 mil från tillverkningsorten. Vinet är gjort av solarisdruvor och smaken beskrivs som fruktig och nyanserad med fatkaraktär och med inslag av gula äpplen, kardemumma, aprikos, nätmelon, smör och vanilj. Det bör serveras vid 8-10 grader och passar bra till rätter av fisk eller ljust kött.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer