Ekologisk Champagne på frammarsch!

Att det dricks en hel del ekologiskt vin i Sverige råder det ingen tvekan om. Sverige är faktiskt ledande i världen när det gäller konsumtion av ekologiskt vin. Närmare 25 % av allt sålt vin på Systembolaget är ekologiskt, vilket är en enorm siffra och trenden visar på att det fortsätter.

Ett distrikt som inte helt fullt ut har rätt förutsättningar klimatmässigt för ekologisk odling är världens mest prestigefulla distrikt Champagne. Blott 2% av all producerad Champagne är i dag ekologisk, i runda tal innebär det ”ynka” 6 miljoner flaskor av den totala årliga produktionen om 300 miljoner flaskor som skall fördelas till alla i världen som inte bara vill skåla i Champagne utan även vill ha hållbar Champagne.

I Sverige har nu efterfrågan på ekologisk Champagne tagit rejäl fart. Fler och fler sållar sig till spekulanterna som gärna väljer en eko-skumpa. Därtill har utbudet vuxit sakta men i och med den lilla produktionen så är ekologiskt odlad Champagne fortfarande relativt sällsynt.

Familjeföretaget Gremillet

En producent som specialiserat sig på just hållbar Champagne är den lilla familjefirman Gremillet beläget i Balnot – Sur – Laignes i södra delarna av Champagne. Det lite varmare klimatet ger rätt förutsättningar för att kunna producera kvalitetschampagne och dessutom ekologisk sådan.

I dag är inte helt oväntat Sverige Gremillets största exportmarknad, närmare 30 000 flaskor sålda på ett år visar verkligen att svensken fattat smak för Champagne som inte besprutats.

Nu är Gremillet aktuella med en ny ekologisk Champagne, denna står inte på hyllorna utan är beställningsvara och med det ytterst förmånliga priset 299 kr. Därtill är den snustorr (under 6 gr per liter), s.k Extra Brut vilken gör den till en riktigt bra matchampagne samt har stor lagringspotential. Du kan läsa mer om den Champagnen nedan!


Snustorr ekologisk Champagne!

Nu lanseras Champagne Gremillet Tradition Extra Brut från den ambitiösa och familjeägda firman Gremillet i södra Champagne. Familjen Gremillet har odlat vin sedan 1800-talet och sedan 70-talet producerar man Champagne under sitt familjenamn.

Denna friska och snustorra Champagne är tillverkad av de tre klassiska Champagnedruvorna; Pinot noir Chardonnay och Pinot meunier, endast den så kallade ”första pressningen” har använts.

Druvorna skördas från ekologiska vingårdar, faktum är att ekologisk Champagne är väldigt ovanligt då så lite som 2% av den årliga totala champagneproduktionen är ekologisk!

Champagne Gremillet Tradition Extra Brut har lagrats ca 24 månader på sin jästfällning, minimikravet i Champagne är 15 månader. Extra Brut betyder att det är minsta möjliga sockerhalt i Champagnen, i detta fall ligger sockernivån strax under 6 gr per liter, alltså ca hälften mot vad du har i en s.k Brut Champagne.

Champagnen kan drickas redan nu men för dig som gillar att följa hur Champagne utvecklas så kommer denna ekologiska Champagne att fortsätta utvecklas under 5 – 10 år.

Detta exklusiva vin har en mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, citrus och mineral. Vinet har en elegant mousse samt en snustorr och frisk aptitretande avslutning. Servera som aperitif eller till rätter på fisk och skaldjur, just en Extra Brut är perfekt till naturella ostron.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer