fbpx

14 roliga fakta om mat över hela världen

Mat handlar ju inte bara om näring, utan också en återspegling av kultur, historia och traditioner. Runt om i världen ger olika kulinariska seder och unika ingredienser en fascinerande bild av det globala köket. Här nedan kommer vi att ge dig 14 spännande fakta om mat från olika hörn av världen som vi tror kommer att överraska dig. Från ovanliga delikatesser till traditionella matlagningstekniker. Följ med oss på denna kulinariska resa när vi upptäcker intressanta godbitar om mat från hela världen!

Visste du att…?

I Italien anses det vara oförskämt att be om parmesanost att strö på skaldjursrätter, eftersom det tros övermanna de delikata smakerna av skaldjur.

I Japan är det brukligt att slurpa nudlar högt som ett tecken på njutning och uppskattning för måltiden.

I Etiopien används det traditionella brödet som kallas injera inte bara som basföda, utan också som ett bestick eller redskap för att ösa upp grytor och andra rätter.

Här i Sverige är det vanligt att man äter jäst fisk som kallas surströmming, som har en stark lukt och ofta anses vara en förvärvad smak. Men denna kanske du hade koll på?

I Mexiko anses myrlarver som kallas escamoles vara en delikatess och används ofta i gourmeträtter.

I Kina är fågelbosoppa gjord av bon från svalor högt uppskattad för sina förmodade hälsofördelar och anses vara en lyxmatvara.

I Frankrike är det vanligt att äta sniglar som tillagas med vitlökssmör och örter.

Kryddan saffran är en av de dyraste kryddorna i världen och den kommer från krokusblomman där den utvinns ur pistillmärket på blommorna. Det krävs minst 100 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna 1 kg torkad saffran

I Argentina är den traditionella grillen som kallas asado en social och kulinarisk ritual som involverar långsam tillagning av kött över öppna lågor i timmar, vilket resulterar i möra och smakrika köttbitar.

I Sydkorea är levande bläckfisk kallad sannakji en populär rätt, ofta serverad fortfarande slingrande på tallriken.

I Australien är Vegemite, ett mörkbrunt pålägg gjord av jästextrakt, en basfrukostkrydda som är känd för sin salta och smakrika smak.

I Grekland är moussaka, en lagerrätt gjord på aubergine, köttfärs och bechamelsås, en älskad rätt som ofta avnjuts under festliga tillfällen.

I Peru är ceviche, en rätt gjord på rå fisk marinerad i citrusjuice, en populär gatumat känd för sina uppfriskande och syrliga smaker.

I Marocko är tagine, en långsamt tillagad gryta gjord på kött, grönsaker och aromatiska kryddor en traditionell maträtt som ofta tillagas och serveras i en distinkt lergryta som också kallas tagine.

Dessa fascinerande fakta om mat från hela världen lyfter fram den rika kulinariska mångfalden och kulturella traditioner förknippade med olika kök. Att utforska sådana unika matvanor och ingredienser kan ge oändlig inspiration för både matbloggare och matentusiaster

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer