fbpx

Så gör du din egen kokosgrädde!

Att göra hemlagad kokosgrädde från grunden är inte bara lätt utan låter dig också skapa en fräsch och naturlig produkt som kan användas i en mängd olika kulinariska tillämpningar. Oavsett om du vill få en krämig konsistens i dina curryrätter, soppor eller desserter eller helt enkelt bara vill njuta av den som en god topping – så ger din hemmagjorda kokosgrädde dig full kontroll över kvalitet och smak. Så, låt oss dyka in och lära oss hur man gör hemgjord kokosgrädde från grunden!

Ingredienser:

3 mogna kokosnötter

2-5 dl vatten

Verktyg:

Kniv

Mixer eller matberedare

Ostduk eller finmaskig sil

Steg 1: Öppna kokosnöten

Börja med att knäcka upp en mogen kokosnöt. Du kan göra detta genom att lägga kokosnöten på en handduk och hålla den stadigt med ena handen och använda en kniv för att knacka runt dess ekvator tills den spricker upp (Var försiktig så att du inte hackar i handen istället för kokosnöten…). Om du har svårt att få upp kokosnöten på detta sätt så kan du också prova att linda in den i en handduk och slå den med en hammare tills den spricker.

Steg 2: Samla upp kokosvattnet

När kokosnöten har knäckts så har du kokosvatten inuti, var försiktig så att du inte spiller ut allt kokosvatten när du öppnar nöten. Häll kokosvattnet i en separat behållare och ställ åt sidan. Kokosvatten är en uppfriskande och återfuktande dryck som kan drickas som den är eller användas i olika recept.

Steg 3: Ta ur kokosnötsköttet

Efter att ha samlat upp kokosvattnet, använd en kniv för att försiktigt bända bort kokosnötköttet från skalet. Kokosköttet ska komma ut i bitar. Du kan också använda en sked eller en smörkniv för att separera köttet från skalet.

Steg 4: Mixa kokosnötsköttet

Lägg kokosköttbitarna i en mixer eller matberedare. Tillsätt hett vatten till mixern eller matberedaren i ett 1:1-förhållande mellan kokosnötkött och vatten i volym. Till exempel, om du har 1 dl kokosnötkött, tillsätt 1 dl varmt vatten. Det varma vattnet hjälper till att mjuka upp köttet och gör det lättare att mixa.

Steg 5: Mixa tills det blir helt slätt

Mixa kokosköttet och hett vatten tills du får en slät och krämig konsistens. Mixningstiden kan variera beroende på kraften i din mixer, men det tar vanligtvis några minuter att få en krämig konsistens.

Steg 6: Sila av blandningen

När kokosnötköttet och det varma vattnet har blandats till en jämn konsistens, sila blandningen genom en ostduk eller en finmaskig sil för att separera kokosgrädden från kokosmassan. Tryck ner blandningen med en sked eller händerna för att extrahera så mycket vätska som möjligt.

Steg 7: Samla kokosgrädden

När du silar blandningen kommer du att märka att en tjock och krämig vätska samlas i behållaren under. Det här är din hemgjorda kokosgrädde! Du kan överföra den till en ren behållare och kyla den i några timmar så att den tjocknar ytterligare.

Steg 8: Använd och förvara din hemgjorda kokosgrädde

Din hemgjorda kokosgrädde är nu redo att användas i olika recept. Du kan använda den som ett mejerifritt alternativ i curryrätter, soppor, desserter eller till och med som vispad grädde. Det är viktigt att notera att hemgjord kokosgrädde kan dela sig när den är kyld, så se till att röra om ordentligt innan du använder den.

Har du överbliven hemmagjord kokosgrädde kan du förvara den i en lufttät behållare i kylen i upp till 3-4 dagar. Alternativt kan du frysa in den för längre förvaring, men tänk på att konsistensen kan ändras något vid upptining.

Så varför inte ge det ett försök? Knäck upp en kokosnöt, blanda köttet med varmt vatten, sila ur grädden och njut av tillfredsställelsen av att skapa din egen hemgjorda kokosgrädde. Dina smaklökar och recept kommer att tacka dig! Glad matlagning med hemgjord kokosgrädde!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer