fbpx

Märklig mat som får dig att tappa hakan

Man in Red Button Up Shirt

Du kanske anser dig själv vara en person som har rest mycket och är världsvan, men när det gäller matlagning håller vi oss ofta till det som är bekant. Om du vill upptäcka den mest bisarra maten från hela världen har du kommit till rätt ställe. Låt dina smaklökar se bortom horisonten och ge dig ut på nya kulinariska äventyr. Även om nästan varje land på jorden kan erbjuda en unik maträtt som är speciell för dem, har vi sammanställt en omfattande lista över den mest ovanliga maten från praktiskt taget alla kontinenter.

Även om du har rest långt och brett är det troligt att de flesta av oss behöver lite mod då och då och viljan att övervinna den kanske mest grundläggande instinkten, för mat är trots allt livet. Med detta sagt innebär andra länder också andra matvanor. Det är inte bara fjärran kontinenter som har sin beskärda del av märkliga rätter och delikatesser, utan även vi här i Nordeuropa erbjuder en del tvivelaktiga smakutflykter, som vår egen jästa sill från Sverige. Här är några av världens märkligaste maträtter!

Zodiac snack

Oavsett om du tillhör detta stjärntecken eller inte är det troligt att du aldrig skulle ha trott att det är något som folk faktiskt äter. Friterade skorpioner är en del av en välfylld snack-miljö i vissa delar av Kina, precis som pommes frites och bratwurst är det i länder som Tyskland. Även i Thailand kan du beställa skorpion på restaurang, både friterad och tillagad. Frukta inte, för förutom sticket är denna spindeldjur helt ätbar även om skalet måste avlägsnas. Folk säger att dess smak påminner om hummer. Försök att få in det i en konversation med en skorpion!

Söt men välsmakande

Vissa av oss har definitivt en motvilja mot att äta förtjusande djur som kaniner, till exempel, men det finns länder i världen som inte tvekar att äta det som vi skulle betrakta som husdjur. I Peru älskar de några marsvin, men inte på det sätt som du tror. Visste du att detta förtjusande djur finns på menyn på många traditionella restauranger? I Perus huvudstad Lima serveras marsvinet faktiskt även på högklassiga restauranger. Peruanerna svär på att den smakar som kyckling, anka och, ja, kanin. Det kan vara svårt att svälja när man tittar på bilden nedan.

guinea pig, house guinea pig, cute

En speciell bit

Även för en självutnämnd allätare kan den jästa hajrätten ”hákarl” på Island vara lite för mycket. Fermenterad är egentligen bara ett annat ord för konservering, för det är vad fermentering handlar om. Denna isländska specialitet har en lukt och smak som har beskrivits som mycket intensiv och nästan outhärdlig. Det är bara på grund av jäsningen som denna ovanliga mat överhuvudtaget är ätbar, annars skulle köttet vara giftigt. ”Hákarl” torkas och serveras på träpinnar som ett mellanmål på Island. Ingen bör någonsin ifrågasätta islänningarnas mod någonsin igen.

Zambia för världen

Invånarna i detta afrikanska land är stolta över sina lokala rätter och vill visa upp dem för världen. En av de mest betydelsefulla är den så kallade ”Ifinkubala”, som är en delikatess i Sydafrika, Zimbabwe och Botswana. Denna mat består av maskar som är larver från familjen kejsarmot som är vanliga i södra Afrika. Mopanemask är tillräckligt mångsidig för att användas antingen som ett tillbehör eller till och med som en huvudrätt. Två gånger om året, i början och slutet av regnperioden, skördas de. Maskarna pressas för att ta bort tarminnehållet, kokas och torkas sedan innan de säljs på marknaden. Lycka till med att äta!

Ta en bit mat

När man pratar om nyfiken mat från hela världen kan man helt enkelt inte glömma Australien. Den här kontinenten är full av unika och ensamma varelser, så det är inte konstigt att en av dem har hamnat på vår lista. De kallas ”Witchetty grubs” och är helt enkelt larvformen av spökfjärilar. Märk väl att denna australiensiska delikatess, precis som många andra insektsrätter runt om i världen, innehåller massor av protein och har ätits av aboriginerna i tusentals år. Därför är det inte förvånande att vissa australiensare äter larverna levande och råa, medan andra föredrar dem grillade eller till och med förvandlade till sushi.

En nationell favorit

Oavsett om det är ett matstånd i ett gathörn, den lokala marknaden eller till och med Michelinstjärniga restauranger i staden, älskar mexikanerna ”huitlacoche”. Det är i huvudsak möglig majs på kolven. Under regnperioden i Mexiko angriper en sporös patogen svamp som kallas ”ustilago maydis” majsfält i hela landet. Majskolvarna blir mögliga och när de steks blir de en populär fyllning till tacos och quesadillas. Till och med aztekerna svor på den mögliga majsen! Denna basföda för ursprungsbefolkningen i landets sydvästra del är så viktig att den används i ceremoniella, kulinariska och medicinska sammanhang. ”Huitlacoche” har en intensiv jordig smak och folk svär på dess nötiga smak, mjuka, tuggiga konsistens när den tillagas.

Det är inget för de svaga, eller hur? Om du någonsin råkar besöka de länder som anges ovan, oavsett om det är första gången eller inte, förneka dig inte möjligheten att prova en av dessa märkliga maträtter. Vi kan inte lova att du kommer att gilla dem, men vi kan garantera att du inte kommer att glömma ditt livs upplevelse. När allt kommer omkring, är ett liv verkligen fullt ut levt om du inte har provat att äta något helt galet minst en gång?

 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer