5 unika hamburgare från hela världen

person giving burger to person

Hamburgaren är utan tvekan en av de mest universellt populära maträtterna i världen. Även om matnördarna kanske vrider på näsan åt denna snabbmat, har den blivit allmänt accepterad i många fina menyer runt om i världen. Även om den typiska hamburgaren är vad vi föreställer oss är den klassiska amerikanska hamburgaren, har vi tack vare globaliseringen numera ett hälsosamt utbud överallt i världen. De många olika kulturella influenserna har möjliggjort en myriad av alternativ, oavsett var du befinner dig. Var och en av dessa burgare i vår fascinerande lista har sin egen charm och speciella dragningskraft. Om du någonsin befinner dig på en viss plats som presenteras i den här artikeln, var inte rädd för att prova den unika varianten av den älskade burgaren. Förvänta dig dock mer än krispiga bullar, saftigt kött och ost som smälter i munnen!

Ta ett hopp i tron

Även om rubriken handlar om dig och om att ta en risk kan den också tillämpas på huvudingrediensen i följande hamburgare. Den friterade grodburgaren med svart bulle från Japan är verkligen något som kräver lite mod. Det är välkänt att detta asiatiska lands kök och matvanor är lite annorlunda än våra. Ändå kommer det ändå som en liten överraskning att se groda på menyn, en maträtt som stereotypiskt förknippas med Frankrike.

Den här hamburgaren finns på Orbi Yokohama Museum och innehåller en hel friterad groda i en helt svart bulle, där man använder bambukol för att få den djupa och tydliga färgen i stället för det vanliga bläckfiskbläcket. Den friska biten av den krispiga grodan ligger på en bädd av söt chilisås och folk säger att den smakar precis som kyckling. Du kanske är orolig till en början, men du kan inte förneka intrigerna i denna speciella maträtt.

Rudolph den rödnäsiga renen

För oss skandinaver är detta kanske ingen större överraskning, men resten av världen kommer säkert att betrakta detta som en mycket unik burgare. Helsingfors, Finlands huvudstad, har krogar som serverar renburgare med lingonsylt, men det finns även i andra nordiska länder. Chansen är stor att du redan har ätit en sådan. Det här är en ganska traditionell burgare, förutom att den görs med renkött i stället för nötkött och serveras med lingonsylt som huvudkrydda.

Denna burgare serveras vanligtvis på en mjuk bulle som brioche, med pålägg som lök, svamp och goudaost, och innehåller kött som är extremt magert och har en delikat smak. Ännu mer intressant är att den är rik på Omega-3 och vitamin B-12, vilket gör den till ett av de hälsosammare hamburgeralternativen på den här listan. Lingonbär är små röda bär som växer på en kort, vintergrön buske som är infödd i den arktiska tundran på hela norra halvklotet. De är lätt syrliga i smaken och har ett högt innehåll av antioxidanter, vilket är en annan hälsofördel.

pomegranate seeds

Kiwi men ingen kiwi

Bryan Old är namnet på den man som introducerade Nya Zeeland för sin egen hyllvärmare i hamburgerbranschen redan 1976. Då var det en nostalgisk variant av den typiska nyzeeländska hamburgaren, men har nu faktiskt blivit något av en global grej. Du kommer att bli förvånad när du får veta att den har setts över hela världen. Den dök upp ett tag i Storbritannien och har på senare tid setts i Polen, av alla ställen.

Om du undrar hur kiwi kan passa till en burgare har vi en tråkig nyhet till dig. Det finns ingen kiwi i den här burgaren utan snarare, och i ingen särskild ordning, en saftig nötköttsbiff, ett stekt ägg, rödbetor, tomat, sallad, ost, lök, senap och tomatsås på en rostad bulle. Försvinn inte iväg på stekt ägg och rödbetor, för hur knäppt det än låter så svär nyzeeländarna på det.

Allt i en dags arbete

För de riktigt äventyrliga matglada kommer här den kanske mest testande av dessa fem unika burgare från hela världen. Åsneburgaren från de kinesiska städerna Baoding och Hejian innehåller smakliga fickor av strimlat åsnekött. I motsats till vad många tror är detta inte av nödvändighet eller för att de saknar resurser. Dessa åsnehamburgare pryder såväl gatustånd som menyer på fina restauranger.

Du kanske är benägen att fråga dig hur man överhuvudtaget förbereder en sådan måltid. Eftersom åsnekött naturligtvis har en senig konsistens måste huvudingrediensen marineras och kokas i flera timmar. Men när det väl är ordentligt tillagat säger folk att det har en öm, söt och utsökt smak. Vissa blandar in bitar av fett eller grön paprika i det naturligt magra köttet, vilket skapar en unikt texturerad och smakrik burgare. Men förlåt oss för nästa bild.

Undantag från regeln

När du hör ordet hamburgare tänker du genast på de läckra köttbullarna. Men vad gör man när man åker till ett land där korna är heliga? På grund av den stora befolkningen av hinduer och muslimer använder hamburgare på de flesta kedjor i Indien antingen kyckling- eller grönsakspatéer.

En populär hamburgarvariant är ”vada pav”, som ibland också kallas ”wada pao” eller Bombay-burgare, eftersom den senare har sitt ursprung i den indiska staden Mumbai. Detta är en växtbaserad maträtt som börjar med en potatispanna som görs genom att koka och sedan mosa potatis och blanda dem med grön chili, vitlök, senapsfrön, curryblad och gurkmeja innan de rullas till bollar, beläggs med en mjölbaserad smet och friteras. Varje knöl eller fritta placeras sedan i en skivad rulle och serveras med söt chutney, grön chutney och torr vitlökschutney.

Även om hamburgerpurister, om det nu finns några sådana, inte skulle betrakta de flesta av dessa som riktiga hamburgare, är de verkligen spännande. Med undantag för det sista objektet på listan över fem unika burgare från hela världen innehåller alla dessa burgare kött och några av de traditionella ingredienserna i en hamburgare. De flesta av dem är kanske inte så lätta att göra själv hemma, men om du någon gång skulle resa till ett specifikt resmål som presenteras i den här artikeln, förneka inte dig själv chansen att smaka på dessa otroliga burgare som du inte kommer att glömma under din livstid.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer