fbpx

De bästa sopporna när du är förkyld

young woman, flu, medicine

Vi känner alla till den där jobbiga känslan under den kalla årstiden. Även om vintern är på väg att ta slut kan man fortfarande höra snyftande och hostande överallt. Det vanliga rådet är: svep in dig varmt, gå till sängs och svettas! Men folk håller också fast vid det gamla hederliga husmedlet som är varm soppa. Vi har sammanställt en omfattande lista över soppor som hjälper dig att lindra förkylningen och komma snabbt på fötter igen.

När näsan är täppt och halsen kliar är soppor lugnande och tröstande och uppfattas av många som symtomlindrande. Deras ingredienser kan verkligen göra underverk och de varma ångorna har en slemlösande effekt. Färska soppor är rika på mineraler och förser kroppen med tillräckligt med vätska i kampen mot virus. Dessa soppor är värda att prova när du är förkyld och smakar dessutom riktigt gott.

Testad och beprövad

Låt oss börja med en klassiker. Till och med våra mor- och farföräldrar förlitade sig på kycklingsoppans helande kraft vid förkylning, och det med rätta. Studier har visat att kycklingsoppa hämmar vissa vita blodkroppar som är ansvariga för inflammatoriska processer i kroppen. Inflammation och svullnad i slemhinnorna kan därmed lindras. Dessutom hjälper kycklingsoppa som äts varm till att bekämpa de virus som är ansvariga för en förkylning. Den ånga som stiger upp från buljongen fuktar också slemhinnorna och löser upp slem i luftvägarna.

Observera att det är viktigt att förbereda soppan färskt. Instant soppor har helt enkelt inte samma effekt. Det är också intressant att veta att i den ayurvediska läran, den traditionella indiska medicinen, klassificeras kycklingsoppor också som stärkande, läkande och matsmältningsstödjande.

Kryddig lösning

”Tom Kha Gai” är en kryddig kokossoppa från det thailändska köket som kombinerar flera förkylningsdödare. Dessa är nämligen saker som färsk chilipeppar som innehåller capsaicin, vilket aktiverar blodcirkulationen i slemhinnorna och hjälper mot en täppt näsa. Den essentiella ingefäran i denna thailändska soppa värmer också och har en förebyggande och läkande effekt. De eteriska oljor som ingår i ingefära, de så kallade gingerolerna, anses vara naturens aspirin, eftersom de har en liknande kemisk struktur.

Du kan också lätt tillreda ”Tom Kha Gai”-soppan själv eftersom exotiska ingredienser som citrongräs och kaffirlimeblad finns tillgängliga i din lokala asiatiska butik eller till och med i vissa livsmedelsbutiker med ett stort urval. Om du rör i kokosmjölken, som är rik på mellankedjiga fettsyror som påskyndar din ämnesomsättning, kan du förvandla denna thailändska maträtt till ett kraftpaket mot förkylningen.

Skala tillbaka skikten

Du vet säkert att lök är ett verkligt mirakelvapen för immunförsvaret. De innehåller ämnen som hämmar inflammation och lossar segt slem, vilket är något som är oumbärligt vid hosta och förkylning. För den som inte kan ta ner lökjuice, som är ett uråldrigt huskurmedel mot hosta, kan du laga en god lökssoppa.

Lök i soppan stödjer dräneringen av sekret och avsvällningen av slemhinnorna så att näsandningen kan förbättras. Samtidigt kan den ha en mild antiinflammatorisk effekt på hals och svalg. Bara själva handlingen att långsamt karamellisera all den lök du behöver för den här soppan är stärkande. Du kan avsluta varje portion med lite bränt ostbröd för att ge textur.

Lite mer fär

En annan bra soppa för sjukdomsdagar är krämig tomat-basilika. Förutom att vara en fantastisk tröstmat på en regnig dag är detta recept på tomatsoppa full av antioxidanter, växtföreningar, vitaminer och mineraler. De hjälper till att stärka immuniteten, främjar frisk hud och syn, förbättrar benhälsan och kan till och med minska risken för hjärtsjukdomar.

Den rustika tomat-basilikumsoppan är sprängfylld med smak men kräver ändå väldigt få ingredienser så det blir inte för svårt för någon som lider under vädret. För att göra den ännu enklare kan du byta ut körsbärstomaterna mot konserverade tomater. Det här soppreceptet brukar också innehålla en vitlökspåfyllning, vilket är idealiskt mot förkylning. Vitlök är känd för att ha antimikrobiella och antivirala egenskaper, vilket hjälper till att lindra förkylning.

En rejäl måltid för hjärtat

Potatissoppa med örter är också mycket bra mot förkylning. Potatisen är rik på C-vitamin, som stöder immunförsvaret, och den mättar bra och stärker kroppen med kolhydrater utan att belasta den i onödan. Om du vill kan du lägga till morötter och paprika i soppan. De är rika på vitaminer och ger mer krydda. Finhackade örter smakar särskilt gott som topping.

Ett annat bra alternativ att tillaga detta med är sötpotatis, eftersom de ger lösliga fibrer, ökar de goda bakterierna i dina tarmar och bidrar till ett hälsosamt matsmältningssystem. Sötpotatis innehåller också kalium, en elektrolyt som ofta går förlorad vid matsmältningsbesvär. Det hjälper till att påskynda hydrering och ger dig den energi som behövs för att återhämta dig.

gesture, thumbs up, good

Oavsett vilket val du gör från listan ovan över soppor som kan lindra förkylningar kommer du garanterat att njuta av måltiden. Om du har tillräckligt med tid och resurser kan du till och med prova en annan soppa varje dag och se vilken soppa som hjälper dig bäst. Dela dessutom den här listan med din familj, dina vänner och kollegor eftersom Gud vet att några av dem kanske lider av denna vanliga vinteråkomma medan du läser. De kommer definitivt att uppskatta tanken och insikten. Krya på dig snart!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer