fbpx

Det indiska köket – kryddor och recept

Indisk mat doftar gott och är kryddstark. I det indiska köket används ett antal kryddor som är utmärkande för den indiska maten – till exempel spiskummin, ingefära och koriander. Ris är en viktig komponent, och till det äter man mycket kyckling och vegetariska rätter. Eftersom det är tänkt att man ska äta med händerna så serveras bröd till i princip varenda måltid, för att fånga upp sås utan att bli kladdig.

Uppdelat på olika regioner

Det indiska köket kan delas upp i olika regioner. Den nordindiska maten, med geografiska områden som punjabi och kashmir, skiljer sig från den syd- eller ostindiska. I det nordindiska köket är vete basvaran, medan riset är basvaran i det syd- och ostindiska köket. Vilket protein man använder i maten beror på förutsättningarna i regionen. Längs kusten äter man mycket fisk och i övriga regioner är kyckling, lamm, nöt- eller fläskkött vanligt – beroende på religion, tillgång och pris. En stor del av den indiska befolkningen är vegetarianer och därför är linser, ärtor och bönor viktiga inslag i matlagningen.

Kryddor

Garam Masala är en kryddblandning som vi kan köpa färdigblandad här i Sverige. Det är en vanlig mix av kryddor som förekommer i ett flertal indiska rätter. I övrigt används mycket anis, det lakritssmakande fröet som gärna används till fisk, curryblad som är den indiska motsvarigheten till våra lagerblad eller currypulver, gurkmeja, kanel, kardemumma och muskot. Koriander används flitigt som garnering och smaksättning, ungefär som vi använder persilja. Ingefära ger maten ett sting, och den tillsätts gärna färsk.

Såser och bröd

I indisk matlagning görs ofta såser. Antingen serveras såsen i en skål bredvid, eller uppblandad med till exempel kyckling eller grönsaker. Även kalla såser serveras, där “raita” (yoghurtsås som serveras till sallad) och röror som “chutney” är vanligt förekommande. För att fånga upp såsen används bröd i olika former.

När vi går ut på indisk restaurang här i Sverige kan man ofta beställa “naan” med smak av vitlök eller med ost och “papadam” som man knaprar på innan resten av maten kommit in. Andra bröd som bakas i Indien är “poori”som är ett knaprigt och mjukt bröd, “chapati” som är ett tunt bröd smaksatt med kryddor och “paratha” ett lite tjockare, stekt bröd som kan fyllas med till exempel kryddad potatis.

Göra egen Garam Masala

Istället för att köpa den färdiga mixen av Garam Masala så är det enkelt att göra sin egen. Den här kryddblandningen räcker ett tag och håller sig i ett halvår. Bara att plocka fram när det är dags att laga indiskt.

Du behöver:

  • 2 msk malen spiskummin
  • 2 msk malen koriander
  • 2 msk malen gurkmeja
  • 2 msk malen ingefära
  • 2 msk malen kanel
  • 2 msk malen kardemumma
  • 1 krm malen kryddnejlika

Gör så här:

  • Blanda alla kryddor noggrant.
  • Häll upp på en burk med tättslutande lock.

Nästa gång du tänker laga indiskt är det bara att plocka fram burken och krydda!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer