fbpx

Avancerade hushållsmaskiner uppkopplade mot nätet

Tänk dig att du googlar fram ett recept, får en automatisk inköpslista och sen kan lägga in receptet i din hushållsmaskin. Maskinen berättar för dig hur du ska laga rätten, steg för steg. Om du är osäker på hur du ska göra, visar maskinen en video för dig. Och glöm alla mått! Du häller bara i ingredienserna i maskinen som med sin inbyggda våg säger till när du har hällt i tillräckligt.

Känns det här som “science fiction”? Nja, avancerade hushållsmaskiner finns redan i dag, även om de inte har fått så stort genomslag i Sverige ännu. De maskiner som finns på marknaden har därför ett begränsat antal recept på svenska. Men om du kan engelska, franska, italienska eller spanska så finns en uppsjö av recept att välja bland.

Vi har tittat på några av de maskiner som finns att köpa. Många kostar fortfarande en rejäl slant, men som det ofta är med nya teknologier – troligtvis blir de lite billigare med åren.

Chefbot Touch – 379,95 GBP

Den här hushållsmaskinen kommer från Ikohs och har 16 olika matlagningsfunktioner. Den kan till exempel hacka, koka, ånga, steka, sjuda, knåda och mixa. Den kommer med 100 förinstallerade recept, men har WiFi-anslutning så det går att ladda ner ännu fler recept. Med en pekskärm kan du lätt följa vad du ska göra och klicka dig vidare.  

Ikohs

Thermomix TM6 – 15 290 kronor

Det här är köksmaskinernas Rolls-Royce. Thermomix har kommit i olika utgåvor och TM6 är den senaste. Den har 15 maskiner i ett och är alltifrån en värmemixer, till en hushållsassistent till en ångkokare. Tanken är att man ska kunna laga det mesta i den här maskinen. Maskinen är uppkopplad mot nätet och där har du tillgång till över 40 000 recept anpassade för Thermomix. Du kan veckoplanera i din maskin och spara favoritrecept.  

The Kitchen Lab

SilverCrest Monsieur Cuisine Connect – 799,95 GBP

Den här hushållsmaskinen har tre automatiska program – knåda, ånga och tillaga. Monsieur Cuisine Connect kommer med 160 förinstallerade recept, men det finns fler på nätet. Med en app kan du även spara favoriter och få ut shoppinglistor. Prismässigt så ligger den här mellan Chefbot Touch och Thermomix.

Monsieur Cuisine

Många av delarna i alla de här hushållsmaskinerna går att köra i diskmaskin. De är säkra och låser locket så att man inte ska råka öppna när det är för varmt, så att det sprätter upp varm vätska eller mat på dig. Av den anledningen har inga av de här maskinerna fritös. Så vill du gärna fritera din mat så behöver du en annan typ av maskin. Annars kan nog de här maskinerna göra det mesta i köket. Många av funktionerna är desamma för att alla tre maskiner, men till den dyraste finns betydligt fler recept.   

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer