fbpx

Populära italienska viner

Italien är världens största producent av vin, följt av Frankrike och Spanien. Vad beror det på? Jo, landet har gynnsamma odlingsförhållanden, många druvsorter och olika sorters vin. Med över 2000 druvsorter finns möjlighet att skapa spännande smakupplevelser. Många är klassiska och har producerats i generationer, medan nya sorter ständigt utvecklas.

Vinerna i Italien delas in i två klasser: kvalitetsvin och bordsvin. Den högsta klassen av kvalitetsviner kallas DOCG och genomgår en provning av en expertpanel för att få sigillet som bevis på den höga kvaliteten. Det är ett 70-tal distrikt som har DOCG-status. För den näst högsta klassen, DOC, är det drygt 300 distrikt som ingår.

Här har vi plockat fram några av de mest populära italienska vinerna på Systembolaget. Finns din favorit med?

Tommasi Graticcio Appassionato – 99 kronor

Det här rödvinet är gjort på corvina veronese, rondinella och merlot. Vinet tillhör ett av de absolut mest sålda vinerna ur Systembolagets sortiment. Smaken beskrivs som kryddig med inslag av fat, körsbär, kanel, hallon och kryddnejlika. Det här vinet är tillverkat med den så kallade appassimentometoden, vilket innebär att vinet delvis produceras av torkade druvor. Vinet passar bra till lamm- och nötkött.

Systembolaget

Amicone – 99 kronor

Ett annat populärt rödvin är den här flaskan från Venetien, i nordöstra Italien. Smaken beskrivs som fruktig med inslag av fat, mörka körsbär, mjölkchoklad, russin och salvia. Vinet innehåller druvorna corvina, rondinella och molinara. Corvina, eller corvina veronese som är druvans fullständiga namn, odlas nästan bara i just Venetien. Även detta vin rekommenderas till lamm- och nötkött.

Systembolaget

Crudo Catarratto Zibibbo Organic – 79 kronor

Ett ungdomligt vitvin från Sicilien toppar även det listorna över mest sålda italienska viner på Systembolaget. Det här vinet är ett bordsvin som ingår i något som heter “Indicazione Geografia Tipica” (IGT), där det här vinet mer specifikt kommer från “Terre Siciliane” som är området som omfattar Sicilien. Smaken beskrivs som fruktig, blommig och ungdomlig med liten sötma och med inslag av päron, honungsmelon, persika, fläder och citrusskal. Det passar som sällskapsdryck eller till fisk och skaldjur och asiatisk mat.

Systembolaget

Prosecco Pizzolato – 95 kronor

Den här flaskan prosecco är gjord på druvan glera, som används till framförallt mousserande viner. Vinet produceras av familjen Pizzolato sedan fem generationer tillbaka. De äger en 58 hektar stor vingård som är ekologiskt certifierad inom det DOC-område som kallas just Prosecco. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med inslag av päron, honungsmelon och mandarin. Vinet passar bra som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer