fbpx

De här kryddorna klarar du dig inte utan

Med rätt kryddor blir matlagningen roligare och resultatet bättre. Det är vissa kryddor som är baskryddor och som man alltid bör ha hemma. Sen finns det en hel del kryddor för olika typer av kök. Lagar du indisk mat är det en viss uppsättning kryddor som behövs, likaså om du lagar japansk mat och så vidare. Här försöker vi reda ut vilka kryddor du bör ha i ditt basförråd och vilka du kan införskaffa när du ska laga något speciellt.

Storlek på kryddburken

Det finns olika storlekar på kryddburkarna och ofta lönar det sig att köpa större burkar för de kryddor du använder ofta och mycket. Salt och peppar bör du ha i stora förpackningar. Nymalen svartpeppar är ljuvligt att använda. Kanske det kan vara värt att investera i ett rejält salt- och pepparkar?

Örter

Örter används ofta i matlagning. Ibland kan det vara härligt att använda färska örter, men i vardagsmaten går det för det mesta lika bra med torkade. Även här gäller det att fundera om det är någon torkad ört som du använder extra mycket – satsa då på en stor burk. Här hemma använder vi till exempel mycket oregano, så när den lilla burken tog slut sist köpte jag den större varianten. Andra örter som är användbara är till exempel dragon, timjan, rosmarin, basilika, mejram och koriander.

Hetta

Till köttfärssås, chili con carne och grytor vill man ofta tillföra hetta. För de som lagar mycket starka grytor kan det vara bra att ha paprikapulver, chilipulver, chiliflakes, vitlökspulver, malen ingefära, curry och olika pepparsorter hemma – förutom svartpeppar även vitpeppar, cayennepeppar och cajun. Här finns även olika styrkor på kryddorna, paprikapulver finns till exempel i en mild och en stark variant. I vissa soppor och grytor använder man även hela korn av kryddpeppar och lagerblad.

Kryddor till bakning

För den som tycker om att baka finns en del användbara kryddor som kardemumma, kanel och kummin. I kryddhyllan finns också påsar med bikarbonat, och olika kryddblandningar som brödkryddor, vörtmix och pepparkakskryddor.

Kryddblandningar

För den som gillar enkelheten i kryddblandningar finns en uppsjö att välja bland. I kryddhyllan hittar du bland annat örtsalt, franska örter, pepparmix, grillkrydda, garam masala, vitlökssalt, kebabkrydda, salladskrydda, wokkrydda, pastakrydda och pommes friteskrydda. Eller varför inte slå till på den användbara allroundkryddan.

Vilka kryddor används då flitigast i de svenska hemmen? Enligt en undersökning av kommunikationsbyrån Food & Friends är det här de tio vanligaste kryddorna vid matlagning – förutom salt och peppar.

  1. Oregano
  2. Timjan
  3. Chili
  4. Basilika
  5. Curry
  6. Rosmarin
  7. Paprika
  8. Grillkrydda
  9. Cayenne
  10. Vitlök

Har vi glömt någon krydda? Vilka kryddor använder du ofta, och vilka kan du absolut inte vara utan?

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer