fbpx

Det ekologiska vinet är här för att stanna

Tack vare det växande antalet hälsomedvetna människor idag, ökar det ekologiska vinets popularitet. Här har vi samlat det som kommer intressera dig angående ekologiskt vin.

 

Ekologiskt vin – en överblick

Ekologiskt vin görs av ekologiskt odlade vindruvor. Med ekologiskt menas helt enkelt att odlingen av druvan utesluter användningen av konstgjorda gödningsmedel, bekämpningsmedel, fungicider och herbicider. Med det ökande antalet individer som är mycket medvetna om fördelarna med att konsumera ekologiskt har även den ekologiska vinindustrin ökat. Definitionen av ekologiskt vin varierar från land till land. Skillnaden beror på hur konserveringsmedel används under processen av vinframställning.

Produktion av ekologiskt vin

Vinproduktion består i regel av två faser: att odla druvor på vingården; och fasen som tar plats i vineriet. Den grundläggande definitionen av ekologiskt vin är ett vin som görs av druvor som odlats på ekologiskt sätt. Detta fokuserar på den första fasen i vinproduktionen vilket är odlingen av drivorna. Under den andra fasen av vinproduktionen används svaveldioxid för att konservera vinet. Detta är problemet vid definitionen av ekologiskt vin. Det föredragna är förstås ett ekologiskt vin utan tillsatser och konserveringsmedel, men ur en teknisk synvinkel kan inte vin produceras utan att lägga till konserveringsmedel. Medan detta ämne debatteras väljer många vintillverkare att inte lägga till konserveringsmedel, men detta betyder att vinet måste konsumeras inom ett par år från att det tappats.

Ekologisk och konventionell vinodling

I vissa länder finns regler angående tillverkningen av ekologiskt vin. Från plantering och odling av druvorna till själva tappningen på flaska. Detta inkluderar även vilka sorters jäst som får användas vid jäsningsprocessen samt hur vinet lagras. I USA får inte den totala sulfitnivån i vinet överstiga 20 delar per miljon för att anses vara ett ekologiskt vin. I Storbritannien är regeln för ekologiskt vin enklare. Vindruvorna ska ha odlats på ekologiskt vis.

Fördelar med ekologiskt vin

Rött vin används av många hälsomedvetna människor. Rött vin är till och med känt som en sorts hälsokost. Undersökningar har visat att rött vin innehåller resveratrol, en antioxidant som har ett antal positiva effekter på hälsan, såsom skydd mot cancer, åldrande och hjärtsjukdom. Tyvärr innebär det konventionella sättet att tillverka vin att detta vin kan innehålla pesticider, allergener och animaliska proteiner. Mer djupgående undersökningar gällande konventionellt tillverkat rött vin visade på pesticider på de flesta druvorna som användes.

En kemikalie som finns i vin är sulfit. Sulfit, förutom att vara ett konserveringsmedel för vin, är känt för att kunna orsaka andningssvårigheter. Plus att sulfit är en naturlig biprodukt av jäsning av vin. Ett annat problem är klarmedel i vinet. Detta är en uråldrig process vid vintillverkning som klarar och stabiliserar vinet. Processen kräver en solid materia som partiklar fäster vid och sedan sjunker till botten. Vanligast använt klarmedel är animaliska proteiner som äggvita, kasein, eller gelatin av kyckling eller fisk.

Det bästa sättet att undvika dessa ämnen är att konsumera ekologiskt vin för att på bästa sätt njuta fördelarna av resveratrol. Undersökningar har visat att ekologiska produkter innehåller fler antioxidanter som kan motverka cancer. Ekologiska viner har högre nivåer av resveratrol än de konventionellt tillverkade vinerna.

Ekologiskt vin innebär att druvorna har odlats på ekologiskt vis, men utesluter inte användningen av sulfit eller andra tillhörande ingredienser som används vid tillverkningen av vinet.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer