fbpx

Vinetiketten håller på värdefull information – lär dig läsa den rätt

När du väl har lärt dig att läsa vinetiketten, befinner du dig i ett fulladdat tillstånd med den kunskapen som du behöver för att bli skicklig på att köpa vin, även när du köper vin på nätet.

En del av orsaken till detta är den genomsnittliga vinetiketten ofta skrivs på ett främmande språk eller eftersom de olika termerna som används är svåra att förstå. Du bör ha i åtanke är att den information som är tryckt på etiketten är där för att berätta i stort sett allt du behöver veta om den dyrbara vätskan inuti flaskan.

Varje etikett Innehåller samma grundläggande information

När du plockar ut en flaska vin är det första du kommer att märka att det finns en vinetikett på både fram-och baksidan av flaskan och att varje etikett har ett stort tryck med vingårdens namn, samt mycket mindre utskrifter om innehållet och fina detaljer om det enskilda vinet. Som ni märkt, varierar olika typer av vin och naturligtvis de olika vingårdarnas stil och design av etikett, men alla i innehåller viss mån samma grundläggande information.

Den första och kanske viktigaste delen av informationen varenda vinetikett omfattar, är namnet på vingården.
Detta kan vara namnet på det aktuella företaget som gjorde det speciella vinet eller vara ett varumärkesskyddat märke. Det variera från en vinhandlare till nästa och många marknadsför sina viner under ett antal olika etiketter.

En vinetikett visar var druvorna odlas

Efter detta bör din uppmärksamhet fästas vid området på etiketten. Detta speciella område används för att beteckna regionen eller i många fall det land där druvorna för detta vin odlas. Du kanske upptäcker att vingårdsgods kan välja att vara alltför omfattad i sin användning av detta område genom att helt enkelt lista Kalifornien som en beteckning eller så kan de välja att vara mycket specifik.

Till exempel om benämningen på vinetiketten på en flaska Domaine Du Pourra Gigondas skulle vara Cru Des Côtes du Rhône, skulle det innebära att dessa druvor odlades längs floden Rhône. Inte bara är detta viktigt för att hjälpa dig att avgöra var druvorna kom från och kanske den totala smak – och doftupplevelse du kommer att känna av vinet när du köper på nätet, denna information är även definierad i lag.

Någonstans på etiketten finner du juridisk information som Appellation Contrôlée för franska viner eller Denominazione Della Origine Contrallata (DOC) för italienska viner. Dessa föreskrifter styr hur mycket av vinet som kan göras från druvor som odlas utanför det specificerade området, i de flesta fall är det 15 % eller mindre.

En vinetikett visar årgången

De flesta av oss vet att när vi tittar på en vinetikett, kommer vi att finna årgången av det angivna vinet. Vad många inte vet är att detta inte är det år då vinet faktiskt tappats upp. Detta är i själva verket ett mycket vanligt misstag den genomsnittliga personen som köper vin, gör. Det datum som anges på vinetiketten är det år då druvorna har skördats.

I själva verket finns det många fall där du kommer att köpa vin där druvorna skördats många år innan vinet från dem hällts i flaskor. För att klargöra detta lägger några vingårdar till ordet Vintage på etiketten. I Spanien skulle detta ord vara Cossecha och i Italien Vendammia. Men de flesta av de vinproducerande länderna har lagar som kräver att minst 85 % av de druvor som används för att göra varje vin ska ha skördats under året som anges som Vintage, den andra 15 % kan komma från andra år.

Sorten finns också på vinetiketten

Etiketten visar även den specifika vinsorten vilken indikerar en specifik typ av druvor som har använts vid framställning av vinet du tittar på. Alla vingårdar väljer dock att inte avslöja denna upplysning. De som kommer från Frankrike och Italien gör inte detta eftersom deras lagar för vinproduktionen är stränga.

Dessa lagar kräver av varje region att producera traditionella vinsorter, till exempel att Cabernet Sauvignon, Merlot ska komma från Cabernet i Frankrike. Andra länder tillåter användning av ”icke-sorter” i produktionen av vin som bär liknande namn, USA till exempel kräver endast att 75 % av de druvor som används för att göra en viss mängd bör vara av den typ av druvor som namnges på vinetiketten.

Dessa lagar kräver av varje region att producera traditionella vinsorter, till exempel att Cabernet Sauvignon, Merlot ska komma från Cabernet i Frankrike. Andra länder tillåter användning av ”icke-sorter” i produktionen av vin som bär liknande namn, USA till exempel kräver endast att 75 % av de druvor som används för att göra en viss mängd bör vara av den typ av druvor som namnges på vinetiketten.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer