fbpx

Baka med marsipan

Malin Toverud

Marsipan förknippas med söta figurer som dekoration på bakverk. Vår kanske mest klassiska tårta – prinsesstårtan – har också ett täcke av marsipan, även om originalreceptet faktiskt är med mandelmassa. Den 12 januari firas marsipanens dag! Då passar det bra att reda ut skillnaden mellan marsipan och mandelmassa och bjuda på ett recept på egen marsipan.

Marsipan och mandelmassa

Marsipan tillverkas av socker och mandel till en söt massa som används till bakverk. Hur fin marsipanen anses vara beror på hur stor andel mandel den innehåller. Ju högre andel mandel desto finare marsipan. Mandelmassa förväxlas ofta med marsipan. I mandelmassan kan mandeln, särskilt i industriellt tillverkad massa, delvis vara ersatt av aprikos- eller plommonkärnor.

Användningsområden

Marsipanen har en lång historia. Till Sverige kom den söta blandningen under 1500-talet med korstågen. I början såldes marsipanen på apotek och ansågs verka mot förstoppning och impotens. Den franska astrologen Nostradamus ska under den här perioden har sagt så här om marsipankakor: “De kan användas som medicin men är mycket goda att äta när som helst”. Och visst är de det! I dag används marsipan till konfekt, som fyllning i praliner till exempel. Men också som del i bakverken prinsesstårta, dammsugare och Gustav Adolfbakelse. Men kanske mest kända är de söta marsipanfigurerna – grisar till jul och kycklingar till påsk.

Gör egen marsipan

Att göra egen marsipan är enkelt om du har en matberedare. Mandel måste nämligen finfördelas innan den blandas med övriga ingredienser.

Så här gör du:

  • Skålla 200 gram mandel och 3 bittermandlar. Bittermandel är en variant av mandel som ofta används i bakverk. I stora mängder är de dock giftiga, så använd alltid bara den mängd som står i receptet, och ät de inte som de är utan endast i små mängder som krydda i bakverk.
  • När du skållat mandlarna skalar du dem och låter de torka på hushållspapper.
  • Mixa sedan mandlarna i en matberedare till fint pulver.
  • Blanda pulvret med 2,5 dl florsocker i en bunke.
  • Tillsätt 1 äggvita och arbeta samman till en slät massa.

Tillsätt några droppar karamellfärg om du vill. Om du behöver ytterligare vätska kan du tillsätta några droppar kallt vatten. Om massan istället är för fuktig tillsätter du mer florsocker.

Du kan kavla ut din marsipan och använda pepparkaksformar för att stansa ut hjärtan och stjärnor till din tårta. Eller så rullar du ihop marsipanen till bollar och börjar forma små figurer som dekoration till bakverk, eller för att äta som de är.

Det kan vara trevligt att doppa delar av marsipanfigurerna i choklad. Smält 100 gram blockchoklad i micron eller över ett vattenbad – sen är det bara att börja skapa!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer