fbpx

Kalasdags? – här är 3 fantasifulla tårtor

Det är härligt att fylla år och att uppvaktas med en tårta. Har du ett barn som inte är så förtjust i en klassisk gräddtårta? Lugn, det finns hur många andra tårtor som helst att bjuda på. Kom ihåg att man även äter med ögonen – använd färg och form för att skapa fantasifulla kreationer.

Rolig glasstårta

Den här tårtan är en given succé och kan göras i olika former. Det enda man ska komma ihåg med en glasstårta är att den smälter snabbt. Det brukar dock inte vara något problem – den här godbiten är så populär att den försvinner i en rasande takt! En lastbil görs enkelt av två paket vaniljglass och tillbehör du gillar. Lägg det ena glasspaketet som flak. Det andra glasspaketet skär du 1/3 av och lägger den tredjedelen uppe på 2/3-biten. Då får du en perfekt lastbilskupé. Uppe på kupén passar det att sätta tårtljusen. Använd gärna småkakor som hjul och flaket lastar du med födelsedagsbarnets favoritgodis. För en nyttigare variant kan du halvera gröna vindruvor att ha på flaket och göra hjul av halva jordgubbar. Framlyktorna kan vara två torkade persikoskivor eller halverad sharonfrukt. Låt fantasin flöda!

Malin Toverud

Blå gräddtårta med strössel

Om ditt barn tycker om gräddtårta så finns det flera roliga varianter att göra. Det går utmärkt att göra tårtan på sockerkaksbotten som du köper i butiken eller på botten du bakar själv. Vad brukar du ha som fyllning i tårtan? Det passar bra med ett lager som är lite rinnigt, då suger sockerkakan upp vätskan och tårtan blir härligt saftig – till exempel vaniljkräm, grädde eller sylt. På det andra lagret kan du ha något som ger lite tuggmotstånd, kanske skivad banan eller hackad choklad. Och sen kommer vi till grädden på moset! Eller helt enkelt grädden. Med några droppar karamellfärg blir tårtan superfin. Matcha sedan den färgade grädden med valfri topping. Blå grädde och färska blåbär blir snyggt. Eller varför inte röd grädde och géléhallon!

Hjärttårta med nutella

Vill du uppvakta din älskling så passar den här chokladtårtan i form av ett hjärta perfekt. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 3 ägg och 1,5 dl socker poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna i en separat bunke – 1 dl mjöl, 0,5 dl kakao, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker och 1 krm salt. Häll ner mjölblandningen i äggsmeten och vispa slätt. Häll smeten i en bröad form och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt kakan svalna innan du skär den i tre delar. Till nutellakrämen rör du ihop 3 äggulor och 0,5 dl socker. Vispa 3 dl vispgrädde luftig och vänd ner i äggblandningen. Vänd sedan ner 1 dl nutella och rör försiktigt. Smeta ut nutellablandningen mellan lagren och uppepå tårtan. Toppa med hackad choklad. Mums!

     

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer