fbpx

Det här kan du laga på jordärtskocka

Malin Toverud

Jordärtskocka växer bra och skördas på hösten. Den är släkt med solrosen och blasten kan bli upp till tre meter hög. Faktum är att jordärtskockan växer så bra att det till och med kan bli svårt att bli av med den när du väl har planterat den. Låter man några knölar ligga kvar i jorden efter skörden, så kommer det upp nya blast nästa säsong. Kvaliteten på kockorna försämras dock på detta sätt, så det bästa är att ta upp hela skörden och sen plantera nytt nästa år. Så länge det inte är alltför kallt går jordärtskockan att skörda även under vintern.

Krämig soppa med smak av muskot

Den här lena soppan av kronärtskocka är lyxig och enkel att laga. Smält 50 g smör i en djup kastrull. Tillsätt 1 skalad och skivad vitlöksklyfta, 500 g kronärtskocka delad i 3 cm stora bitar, 300 g purjolök i slantar, 2 grönsaksbuljongtärningar och 1 liter vatten. Koka upp och låt koka i 20 minuter. Tillsätt sedan 1 skalat äpple delat i klyftor, 2 tsk citronsaft och 1 tsk muskot. Låt koka i ytterligare 20 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

Chips på jordärtskocka

De här chipsen gör du enkelt i ugnen och passar utmärkt som tilltugg – eller som förrätt med stenbitsrom, crème fraîche och hackad rödlök. Sätt ugnen på 200 grader och skrubba och tvätta 4 jordärtskockor noggrant. Skiva kockorna tunt med en mandolin. Om du inte har en mandolin så går det bra att skära tunna skivor med en vass kniv. Ju tunnare skivorna är desto krispigare blir chipsen. Lägg skivorna i kallt vatten ungefär 10 minuter så att stärkelsen försvinner. Låt sedan skivorna torka mellan hushållspapper. Lägg skivorna i en bunke och blanda försiktigt med 3 msk neutral olja, 1 krm salt och lite peppar. Lägg ut skivorna luftigt på en plåt. Rosta i mitten av ugnen i 10 minuter. Blir supergott och krispigt!

Lax i ugn med rostade rotfrukter

Jordärtskocka passar utmärkt att rosta i ugn. Skala jordärtskockorna och skiva i klyftor (tänk klyftpotatis). Det går bra att blanda klyftor av jordärtskocka med klyftor av potatis och morot. De har alla samma tillagningstid. Sätt ugnen på 175 grader. Om du har frysta laxfiléer kan du sätta in de i ugnen samtidigt som rotsakerna – om du har färsk lax låter du rotsakerna tillagas 15 minuter först innan du ställer in laxen i ugnen.

Salta och peppra fisken och strö ut jordärtskocka, potatis och morotsstavar runt fisken. Strö över olivolja, salt och torkad oregano på rotsakerna. Tillaga i ugnen i 15 minuter. Ta ut plåten och strö över ett lager riven västerbottenost på laxen. Ställ in i ugnen och tillaga i ytterligare 10 minuter. Servera med en klick crème fraîche och en klick stenbitsrom.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer