fbpx

Världsrekord i världens största semla

300 kilo – det är ungefär så mycket som rekordsemlan kom att väga, dubbelt så mycket som var tänkt från början, men att slå världsrekord är kanske lättare sagt än gjort. Rekordförsöket har krävt både planering, provbakningar och ombyggnationen av en ugn.

Inspirerad av Tårtgeneralen

Daniel Granholm, bagare på bageriet Bake My Day, är den som står för rekordförsöket och han menar att inspirationen för jättesemlan kom från filmen Tårtgeneralen där huvudkaraktären ska baka världens längsta smörgåstårta. 
“Vi kände att det här måste vi också kunna göra. Det var så det började”, säger han, och beskriver arbetet inför rekordförsöket som “roligt men utmanande”.

300 kilo

För att baka den 300 kg tunga och 1,5×1,5 meter stora semlan så krävs förstås en hel del ingredienser. Semlan innehåller 80 kilo deg, 35 kilo mandelmassa och 115 liter grädde – och det var bara för den slutgiltiga varianten. Det tog totalt fem försök för att slutligen få till jättesemlan.

I sista sekund var man dessutom tvungen att bygga om en ugn för att få plats med semlan. Från början var idén att transportera och grädda den i en industriell ugn på ett stålverk norr om Uppsala, men på grund av Guinness rekordboks regler så måste hela processen ske i bageriet. 
“Det blev lite stressigt. Vi fick bygga som en ställning i ugnen, en speciell bakplåt som är superstor. Och så får vi vara tre personer för att kunna lassa in den”, säger Daniel.

Monterad på Sergels torg

Världens största semla på 300 kilo står nu på Sergels torg, bakad av bagaren Daniel Granholm och bageriet hoppas nu på en plats i Guinness rekordbok. Sedan ska den förstås ätas upp, något som Daniel Granholm inte tror kommer vara något problem, den ska nämligen vara minst lika god som bageriets normalstora semlor. Skulle det mot all förmodan bli något kvar så har bageriet lovat att skänka resterna till Stadsmissionen. 

“Vi får väl satsa på att baka världens största lussekatt nästa gång”, säger Daniel Granblom.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer