Allt om IPA

Intresset för öl har vuxit enormt de senaste åren. Fler och fler pubar specialiserar sig på öl och erbjuder ett stort och varierat utbud, och i Systembolagets sortiment hittar man allt från stout, veteöl och lager till IPA, APA och syrliga ölsorter. De finns helt enkelt något för alla smaker.

IPA är en populär ölsort som finns att hitta både ute på krogen och på Systembolaget. Numer finns även alkoholfria IPA-sorter att köpa i matbutiken. Men vad är egentligen en IPA, och till vilka tillfällen och maträtter passar den?

För att klara resan till Indien

Det sägs att IPA, indian pale ale, uppfanns i slutet av 1700-talet för att engelsmännen skulle klara den långa resan till de engelska kolonierna i Indien. Men troligtvis fanns ölet innan dess. På den inhemska marknaden lagrades ölet i ett par år, men till Indienresorna bryggdes ölet färskt och fick lagras under själva båtresan över till Indien.

Ölsorten utvecklades i staden Burton. Man tror att platsen valdes eftersom vattnet där var extra hårt. Det hårda vattnet gjorde beskan i ölen tydligare, färgen blev ljusare och ölet blev klarare än de flesta andra ölsorter under den här tiden.

Varmjäst med mycket humle och malt

Indian pale ale är en varmjäst öl som framställs med extra mycket humle och malt. Den tydliga beskan som förknippas med den här ölsorten kommer från humlen. Malten ger istället ölen en fyllighet och en hög alkoholhalt. Många IPA-sorter har en alkoholhalt på fem volymprocent eller mer.

Två olika sorter

Det finns två olika sorters IPA. Den traditionella stilen är den engelska som härstammar från Indienresorna. Men det finns också en modern variant. Den moderna stilen är den amerikanska som ofta har en stor och blommig humlekaraktär med inslag av grapefrukt, aprikos och tallbarr. Den moderna varianten har generellt sett också en högre alkoholhalt än den traditionella engelska stilen. Den engelska IPA:n utmärker sig genom att ha en mer jordig och kryddig karaktär på humlen och en mer rostad maltsmak.

Perfekt till hamburgare och pommes frites

Beskan i IPA:n neutraliseras något av salt och därför brukar man rekommendera IPA till just salt mat. Det är alltså ingen slump att IPA:n smakar så bra till hamburgare och pommes frites. Systembolaget rekommenderar också IPA till lammfärsbiffar med örter och vitlök, hårdostar och laxpudding.

Det du inte bör servera till en IPA är kryddstark mat. Het mat förstärker nämligen beskan i ölet, och har därför motsatt effekt till saltet i pommes frites.  

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer