fbpx

Årets glögg – New Orleans

Blossa

Varje år tar Blossa fram en ny smak på sin glögg. Årets glögg är en smältdegel av smaker från den amerikanska staden New Orleans i Louisiana, känd för sin jazz och sin mat. I stadsdelen French Quarter, på den kända Bourbon Street, vimlar det av människor och här finns ett stort utbud av restauranger och jazzklubbar. Louis Armstrong är född här och varje år tågar landets största karneval, Mardi Gras, genom staden.

Inspirerad av drinken Hurricane

Från New Orleans kommer även den kända drinken Hurricane och enligt Blossa är årets glöggsmak en hyllning till den – en blandning av rom, passionsfrukt, lime, jordgubbar, blåbär, chili och klassiska glöggkryddor. Drinken Hurricane kom till på 1940-talet på baren Pat O’Brien’s. På den tiden fanns inget stort utbud av spritsorter utan det som fanns att tillgå var den lokala romen, som inte var helt populär. Men genom att blanda romen med lime och fassionola – en typ av röd syrup gjord på olika frukter, bär och socker – skapades den storsäljande drinken som är populär än i dag.

– I New Orleans finns en intressant blandning av influenser som vi fört samman i Blossa 22. Med Hurricane som huvudinspiration har vi smaksatt glöggen med rom, lime och även tagit fram vår egen version av fassionola, med passionsfrukt, jordgubbe och blåbär. Inspirerade av matkulturen har vi dessutom tillsatt extrakt av chili och rökt paprika. Det blir en fin samklang med de klassiska glöggkryddorna, varav flera ofta hittas i maten som serveras i New Orleans, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa i ett pressmeddelande.

Blossa

En flaska med jazzig känsla

Flaskan ger både en julkänsla och en jazzig känsla. Den är härligt stökig med trumpeter, noter, sångare och cymbaler. Den röda färgen påminner om jul men ska också enligt Blossa anspela på den subtila rökigheten som man hittar både i smaken av Blossa 22 och på gatorna i French Quarter. De lila och guldiga inslagen flirtar med de officiella färgerna på New Orleans stora karneval Mardi Gras, där lila representerar rättvisa och guldet mäktighet.

För den som tittar noga ser man även några jazziga alligatorer trippa runt på flaskan, med solglasögonen på och hatten på vift. Alligatorer är vanligt förekommande i träskområdet Louisiana Bayou, som är ett långsamt vattendrag från Mississipiflodens delta, och kanske skulle alligatorerna se ut som på flaskan om de tog sig upp på land och deltog i festligheterna på Bourbon Street.  

På sidan av flaskan finns pianotagenter som gör att du “spelar piano” när du serverar glöggen. Helt klart är att den här glöggen säkerligen passar till en avdammad LP-skiva signerad Louis Armstrong och kanske en och annan pepparkaka.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer