Årets julöl

Julöl passar bra till julmiddagen eller som sällskapsdryck framför brasan. Traditionellt är julölen ett lite mörkare öl, men numer finns det en uppsjö av varianter för alla smaker. Vi har botaniserat bland Systembolagets sortiment och hittat både en mellanmörk lager, en porter & stout och en ale som kan passa till julbordet.

HO! HO! HO! Amber Christmas Ale Glutenfri – 27:90 kronor

Juligare än så här blir det inte, i alla fall inte om vi jämför etiketter. En tomte med skägg och luva med en stor ölsejdel i handen, pryder den här julölen från Storbritannien. Ölen är en amber ale, en stil som utmärker sig av att bryggaren använder en andel mörk- och en andel mellanmörk malt. Stilen kan liknas vid en amerikansk pale ale (APA). Amber är engelska för bärnsten och syftar på ölets färg. Smaken på den här ölen beskrivs av Systembolaget som maltig med inslag av sirap, mörkt knäckebröd, apelsinskal, choklad och knäck. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och rekommenderas som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av mörkt kött.

Systembolaget

Samuel Adams Winter Lager – 19:90 kronor

En mellanmörk lager i märzen och wienerstil kommer från USA. Traditionellt bryggdes den här ölstilen i Bayern. Namnet kommer av att ölet bryggdes i mars (märz) för att undvika vildjäsning under de varma sommarmånaderna. Efter bryggningen förvarades ölet i svala grottor tills drycken plockades fram under festliga former under hösten, vilket är grunden till Oktoberfest. I Wien bryggdes en annan variant av öl som kom att kallas wienerlager. Stilen förfinades i München på 1800-talet till en ljusare märzen av gulbrun färg. De båda ölstilarna är i dag mycket lika varandra. Den här vintriga lagern har en fruktig och kryddig smak med liten sötma och med inslag av sirapslimpa, ingefära, aprikos, kanel, honung och apelsinskal. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och Systembolaget rekommenderar drycken till rätter av fågel-, fläsk- eller lammkött och till smakrika vegetariska rätter.

Systembolaget

Räven raskar – 29:90 kronor

Räven raskar över isen och det gör även den här torra portern från Borgholms kommun i Kalmar län. Porter och stout är en ölstil som ger en väldigt mörk öl, som ibland uppfattas som svart. Den mörka färgen kommer från hårt rostad malt. Det sägs att porter utvecklades i London i början av 1700-talet och var världens första öl som tillverkades i industriell skala. Smaken på den här ölen beskrivs av Systembolaget som nyanserad och maltig med inslag av kavring, torkad frukt, choklad, kaffe, nötter och lakrits. Drycken bör serveras vid 10-12 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött. 

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer