Årets påsköl – här är 5 nyheter

Till påskbordet kan det vara gott med en påsköl. Varje år lanserar Systembolaget nyheter inför högtiden, så också i år. Bland årets nyheter hittar vi allt ifrån mellanmörk lager till brown ale och imperial porter och stout. Här har vi plockat ut 5 nyheter som vi tycker ser spännande ut. Vilken är din favorit?

Södra Påsklager – 21:90 kronor

Den här mellanmörka lagern kommer från Södra Maltfabriken Brewery som håller till i Haninge kommun, strax utanför Stockholm. Ölen ingår i Systembolagets lokala och småskaliga sortiment, vilket innebär att den går att hitta i upp till 10 butiker inom 15 mil från tillverkningsorten. Smaken beskrivs som nyanserad, maltig med tydlig beska och inslag av rågbröd, torkade aprikoser, ljus sirap och apelsinskal. Den är gjord på kornmalt och passar bra som sällskapsdryck eller till rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Vega Easter Stout – 32:90 kronor

En brunsvart imperial porter och stout kommer från Göteborg. Det är Vega Bryggeri som ligger bakom den här ölen gjord på kornmalt och humle. Även den här ölen ingår i Systembolagets sortiment för Lokalt & Småskaligt. Smaken beskrivs som rostad, maltig med liten sötma och med inslag av apelsinchoklad, kaffe, pumpernickel, russin, tobak och mörk sirap. Ölen bör serveras vid 12-14 grader för att smaka som bäst. Enligt Systembolaget passar den som sällskapsdryck men även till rätter av lamm-, nöt eller viltkött.

Systembolaget

Älvsby Påsköl Nyckelbryggerier – 23 kronor

Från Nyckelbryggerier i Älvsbyns kommun i Norrbottens län kommer en amerikansk pale ale (APA). Den är gjord av kornmalt och humle och ingår i Systembolagets sortiment för lokalt och småskaligt. Färgen är gulbrun och smaken beskrivs som maltig med inslag av apelsin, ljus sirap, knäckebröd, choklad och rostade nötter. Den här drycken ska serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Den passar som sällskapsdryck men också till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.

Systembolaget

Remmarlöv Blåkulla Berliner Weisse – 29:90 kronor

Den som tar sig en flygtur till Blåkulla under påsken kanske vill läska sig med den här syrliga berliner weisse-ölen. Den görs av Remmarlöv Gårdsbryggeri i Eslövs kommun i Skåne. Precis som de andra påskölsorterna ingår den i Systembolagets lokala och småskaliga sortiment och går att hitta i butiker i närheten av tillverkningsorten. Ölen är gjord av kornmalt och vetemalt och smaken beskrivs som bärig och syrlig med inslag av svarta vinbär, örter och blåbär. Färgen är oklar och blåröd och drycken passar som aperitif eller sällskapsdryck.

Systembolaget

Barlingbo Bryggeri Raudar Påsköl – 34:90 kronor

Från Gotland kommer en belgisk mörk ale gjord av kornmalt, vetemalt och humle. Barlingsbo Bryggeri står bakom den här påskölen som ingår i Systembolagets lokala och småskaliga sortiment. Den här ale:n har en rödbrun färg och smaken beskrivs som nyanserad med inslag av torkade dadlar, farinsocker, choklad, nötter, kryddor och apelsin. Enligt Systembolaget passar drycken som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk- eller lammkött, eller till smakrika vegetariska rätter.

Systembolaget
Facebook Kommentarer