fbpx

Bubbel att skåla in det nya året med

Med hopp om ljusare tider skålar vi in det nya året. Efter tuffa år med pandemi och social distansering så känns nyårsafton som en extra behövlig nystart. Vad passar bättre att fira in det nya året med – än bubbel?

Vi har botaniserat i Systembolagets nyheter och bland annat hittat en torr champagne från producenten Charles de Cazanove, och ett fruktigt mousserande vin från Australien.

Patriarche Heritage Organic Brut – 79 kronor

Det här fruktiga mousserande vinet görs på 50 procent chardonnay och 50 procent grenache blanc. Producenten äger inga egna vinodlingar utan har långtidskontrakt med flera odlare i Bourgogne. Smaken på vinet beskrivs av Systembolaget som fruktig med inslag av gula äpplen, kex, päron, honung och grapefrukt. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.  

Systembolaget

Jansz Premium Cuvée – 189 kronor

Från Australien kommer det här fruktiga vinet gjort på 63 procent chardonnay och 37 procent pinot noir. Producenten Jansz Tasmania håller, precis som namnet antyder, till på ön Tasmanien som ligger söder om Melbourne och är Australiens sydligaste delstat. Vinet är gjort enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaskan. Smaken beskrivs som fruktig och mycket frisk med inslag av gula äpplen, fransk nougat, kex och citron. Även det här vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och rekommenderas som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Systembolaget

Revì Brut 2015 – 159 kronor

Från regionen Trentino-Alto i nordöstra Italien kommer det här mousserande vinet gjort enligt den traditionella metoden. Vinet är gjort på chardonnay och pinot noir och producenten är Azienda Vinicola del Revì. Bolaget grundades 1982 av Paolo Malfer och tillverkar endast mousserande viner enligt den traditionella metoden med ursprungsbeteckningen Trento. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och något utvecklad, med inslag av röda äpplen, kex, honung, persika, nötter och citrusskal. Drycken bör serveras vid 8-10 grader och passar som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Systembolaget

Champagne Vielle France Blanc de Noirs 2012 – 459 kronor

Om man vill festa till det med äkta champagne kan det här vinet gjort på pinot noir vara något att testa. Producenten till vinet, Charles de Cazanove, grundades 1811, och ligger i Reims. Vinmakare är Christophe Rapeneau och hans familj äger företaget sedan 2003. Egendomen innefattar 200 hektar vingårdar spridda över 64 byar. Smaken beskrivs som utvecklad, nyanserad och mycket frisk med inslag av röda äpplen, hasselnötter, kryddor, rostat bröd, torkade aprikoser, vit choklad och apelsin. Även detta vin bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och det rekommenderas som aperitif eller till eleganta rätter av fisk eller ljust kött.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer