Det spanska bubblet – cava under 100 kronor

Solen tittar fram och nu längtar vi efter våren och värmen. Mousserande vin är perfekt att skåla i när man firar något, men också att bjuda på som fördrink till grillmiddagen.

Det finns olika sorters mousserande vin. Skillnaden mellan prosecco, cava och champagne kan du läsa mer om här. Cava är ett av de mest exporterade mousserande vinerna. Det kommer från Spanien och har sitt ursprungsområde i ett definierat så kallat DO (Denominación de Origen). 90 procent av cava-producenterna finns i Penedés i Katalonien, i nordöstra Spanien.

Till en början användes endast spanska druvor, som macabeo, xarel-lo och parellada, till produktionen. Men numer är är det tillåtet att även producera cava på internationellt kända druvor som till exempel pinot noir och chardonnay. Precis som champagne är cava gjort enligt den traditionella metoden, vilket innebär att vinet jäser två gånger, där den andra jäsningen sker på flaska.

Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco – 89 kronor

Det här halvtorra vinet är gjort på druvorna macabeu, xarel-lo och parellada. Det produceras av 1+1=3 som grundades 1985 i Font-Rubí, Alt Penedès i Barcelona. Vinproducenten gör både vitt, rött, rosé och cava och all produktion är ekologisk. Smaken beskrivs av Systembolaget som halvtorr, fruktig och ungdomlig med inslag av päron, honung, persika, gula äpplen och citrus. Drycken passar som sällskapsdryck och bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst.

Federico Paternina Banda Azul Brut 2018 – 79 kronor

Den här cavan är tillverkad av United Wineries och producenten uppger att vinet är veganvänligt. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med inslag av päron, gröna äpplen, kex, honungsmelon och lime. Den här cavan, med ljusgul färg, bör serveras vid 8-10 grader och passar som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Pazzione Cava by Pernilla Wahlgren – 99 kronor

Om du har en tv-kväll framför “Masked singers” kan det kanske passa med ett glas av den här fruktiga cavan som Pernilla Wahlgren står bakom. ViniMundi är producent och flaskan ingår i Systembolagets fasta sortiment. Smaken beskrivs som just fruktig och ungdomlig med inslag av gröna äpplen, krusbär, mineral och citrus. Drycken bör serveras vid 8-10 grader och förutom som sällskapsdryck, passar den bra till rätter av fis och skaldjur.

Marqués de Monistrol Rosé – 89 kronor

Om du tycker om rosébubbel kan det vara idé att testa den här cavan gjord på druvan monastrell. Smaken beskrivs som torr och fruktig med inslag av jordgubbar, kex, hallon och blodapelsin. Producenten heter Marqués de Monistrol och har sitt säte ett par mil utanför Barcelona. Systembolaget rekommenderar vinet till sallader och kycklingrätter.

Facebook Kommentarer