Öl till surströmmingen – spännande nyheter

Surströmmingen delar folket i två läger – vissa älskar den jästa fisken och andra hatar den. Om du tillhör den första kategorin är det dags att plocka fram burkarna och fixa tillbehören. Klassiska tillbehör till surströmming är tunnbröd, färskpotatis, västerbottenost och hackad lök.

Surströmming framställs genom att strömming tvättas, rensas och saltas – därefter får den ligga och jäsa i tunnor i sex till åtta veckor innan det är dags att konservera fisken. När man öppnar en surströmmingsburk sprider sig en doft av jäst fisk i luften, så det kanske inte är så konstigt att många föredrar att ha sin surströmmingsskiva utomhus.

Till surströmmingen är det vanligt att dricka öl och snaps. Här har vi plockat fram några ölnyheter ur Systembolagets tillfälliga sortiment som kan passa till surströmmingen. Vilken är din favorit?

Eastside Abra Cadabra Session IPA – 28:90 kronor

Från Lazio i mellersta Italien kommer den här ljusgula session IPA:n. Den är gjord på kornmalt, dextrin och humle. Smaken beskrivs som nyanserad, humlearomatisk med tydlig beska med inslag av ananas, passionsfrukt, sockerkaka, knäckebröd, färska örter och grapefrukt. Den här ölen bör serveras vid 10-12 grader och passar som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller ljust kött.

Systembolaget

Buxton Trolltunga Gooseberry Sour IPA – 29:90 kronor

Om man vågar sig på en fruktig IPA till surströmmingen kan den här mörkgula IPA:n från Manchester vara något att testa. Ölen är framtagen i samarbete med det norska bryggeriet Lervig. Trolltunga är också namnet på en klippa som sticker ut som en tunga 700 meter över sjön Ringedalsvatnet vid fjällplatån Hardangervidda i Norge. Den här ölen är gjord på kornmalt, havre, vete och humle. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och mycket syrlig med inslag av passionsfrukt, grapefrukt, krusbär, ljust bröd, citron och färska örter. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst.

Systembolaget

Timmermans Faro – 42:90 kronor för en 375 ml flaska

Från Belgien kommer en syrlig nyhet. Bakom drycken ligger Timmermans bryggeri som grundades redan 1702 i Itterbeek i Belgien. Deras fokus är spontanjäst öl – lambic – smaksatt med frukt och bär. Just den här flaskan är gjord på kornmalt, vete, socker, humle och koncentrerad äppeljuice. Smaken beskrivs som nyanserad, fruktig, söt och något syrlig med inslag av röda äpplen, ananas, citrus, sirapslimpa, aprikos, halm, kanderat socker och apelsinskal. Den här gulbruna drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Passar den då till surströmming? Kanske. Systembolaget rekommenderar drycken som sällskapsdryck och till smakrika ostar. Och om det är något som surströmming är – så är det smakrikt. Vad tror du om kombinationen syrlig öl och surströmming?

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer