Orange vin – den nya vintrenden och goda saker att servera det med

clear wine glass with red liquid inside

Orange vin produceras vanligtvis med gröna druvsorter som är inhemska i regionen. Vinets distinkta färg, som sträcker sig från mörkgul till orange, uppnås genom utökad kontakt med druvskalet, vilket resulterar i en djupare nyans än traditionella vita viner.

Hur går det till?

Jäsningsprocessen för orange vin sker vanligtvis i lerkärl, som antingen begravs i marken eller förvaras i en källare för att hålla en jämn temperatur. Många vinproducenter använder naturlig jäst och avstår från filtrering innan buteljering. Denna stil av vinframställning innebär också en förlängd jäsningsperiod, som kan vara allt från en vecka upp till ett helt år.

Hur smakar det?

Vinet är lite distinkt i smaken eftersom det utsätts för långvarig exponering för syre. Det har oxidativa toner och får aromer som påminner om mogna äpplen, färska nötter och torkad frukt. Resultatet blir även ett väldigt torrt vin.

Under jäsningsprocessen orsakar vinets långvariga kontakt med druvskalet utlakning av tanniner, vilket gör det ovanligt sammandragande för ett vitt vin. Denna unika konsistens skapar en ny dimension när den kombineras med mat, vilket gjort detta vin till en alltmer populär dryck i de senaste åren. 

Vad passar till orange vin?

När det kommer till att para ihop snacks med orange vin finns det flera alternativ som fungerar bra. Här är några idéer som vi tycker du kan testa! 

Charkuterier: En tallrik med charkuterier, såsom prosciutto och salami passar perfekt med orange vin. Köttets salta smaker hjälper till att balansera ut vinets syra, medan vinets komplexa smaker kompletterar köttets djärva smaker.

Ost: En ostbricka med ostar som lagrad gouda, ädelost och cheddar är ett annat utmärkt snacks att njuta av tillsammans med orange vin. Ostens rikedom och krämighet balanseras av vinets syra, medan vinets nötiga och oxidativa toner kompletterar ostens jordnära smaker.

Rostade nötter: En skål med rostade nötter som mandlar, hasselnötter och cashewnötter är perfekt att servera om du vill ha ett enkelt tilltugg till detta vin.  

Oliver: Marinerade oliver som kalamata, dastelvetrano och gaeta passar bra med apelsinvin. Olivernas härliga sälta är en perfekt kontrast mot vinets syra.

Grillade grönsaker: Vill du bjuda på en lite matigare måltid (och speciellt nu till sommaren när grillen tänds) är grillade grönsaker som aubergine, zucchini och paprika riktigt smarrigt att kombinera med orange vin. Rökigheten som uppstår när grönsakerna grillas och sötman som finns är perfekt till detta vin.

Nu hoppas vi att du lärt dig lite mer om orange vin. Detta unika och smakrika vin avnjuts bäst med snacks som kompletterar dess komplexa smak. Så varför inte ge detta trendiga vin en chans och se vilka snacks som passar din smak bäst?

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer