Picknickvin med skruvkork

Sommaren är här och det är dags att packa picknick-korgen. Ibland vill man lyxa till utflykten med någon god mat och en flaska vin. Vin med skruvkork är perfekt när man ska iväg – då behöver man inte tänka på att få med sig korkskruven.

Vi har plockat fram fyra prisvärda picknick-viner, två vita och två röda. Föredrar du rosé får du tips om ett perfekt rosé-picknick-vin här.

Kleine Salze Cellar Selection Fairtrade White Blend, 2020 – 99 kronor

En nyhet för i år är det här friska sydafrikanska vinet. Om du planerar att ha med rätter med kyckling eller fisk på picknicken så passar det här vinet perfekt. Smaken beskrivs som nyanserad, fruktig och mycket frisk med inslag av päron, örter, persika, gröna äpplen och lime. Vinet är gjort på druvorna chenin blanc, chardonnay, sauvignon blanc och viognier.

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc, 2020 – 95 kronor

Om du ska äta en räksallad eller ost på picknicken kan det här ekologiska vinet passa bra. Vinet är en riktig klassiker och har sålts på Systembolaget i 20 år. Vinet kommer från Frankrike och är gjort på druvan sauvignon blanc. Smaken beskrivs som fruktig, ungdomlig och mycket frisk med inslag av krusbär, svartvinbärsblad, päron och lime.

Cigarra Reserva Shiraz Tinta Barroca, 2018 – 69 kronor

En annan klassiker är den här flaskan rödvin som sålts på Systembolaget i drygt 10 år. Vinet är producerat i Lissabon i Portugal och är gjort på 60% shiraz och 40% tinta barocca. Smaken beskrivs som kryddig med inslag av fat, mörka körsbär, svarta vinbär, choklad, lagerblad, kanel och vanilj. Det här vinet är fylligt och passar till rätter av lamm- eller nötkött.

Moncaro Dragunera, 2019 – 89 kronor

En ekologisk nyhet kommer från Sicilien i Italien. Det här vinet passar bra om du planerar att ha med vegetariska rätter på picknicken. Vinet passar även till rätter av ljust kött och till lättare rätter av lammkött. Det här rödvinet med mörk, blåröd färg är gjort på druvan nero d’avola. Druvan härstammar från just Sicilien och är öns mest planterade blå druvsort med 14 000 hektar, vilket motsvarar ungefär 13% av ös vinodlingar. Druvan finns även i mindre utsträckning i Kalabrien på fastlandet. Producenten uppger att vinet är veganvänligt. Smaken beskrivs som mycket fruktig med inslag av mörka körsbär, viol, hallon, blåbär och peppar.

Facebook Kommentarer