Prisvärda vinboxar till sommaren

Sommaren är här och det är dags att grilla, ta det lugnt, sitta ute och mysa. Om du bjuder över några vänner kan det vara trevligt med en box vin. Vi har botaniserat i Systembolagets sortiment och hittat några trevliga klassiker och en och annan nyhet.

Maze Shiraz Cabernet Sauvignon, 2021 – 199 kronor, box 3000 ml

En nyhet för i år är det här fruktiga och smakrika rödvinet från Limestone Coast i Australien. Limestone Coast ligger i den sydligaste delen av South Australias. Det här vinet har lagrats på ekfat och är gjort på druvorna shiraz och cabernet sauvignon. Vinets smak beskrivs av Systembolaget som generöst fruktigt och smakrikt med inslag av fat, plommon, svarta vinbär, choklad, kryddor och blåbär. Drycken bör serveras vid 18 grader för att smaka som bäst och passar till grillade rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Domaine Bousquet Chardonnay Torrents, 2021 – 239 kronor, box 3000 ml

En ekologisk nyhet hittar vi från Mendoza i Argentina. Det här vita vinet är friskt och fruktigt och produceras av familjeföretaget Domaine Bousquet. Bolaget grundades 1997 av Jean Bousquet och omfattar 110 hektar vinodlingar. Vinet görs av 60% chardonnay och 40% torrontés. Torrontés är Argentinas mest planterade gröna druvsort. Smaken på vinet beskrivs som fruktig, ungdomlig och något blommig med inslag av päron, lime, litchi och gröna äpplen. Vinet bör serveras vid 8 grader för att smaka som bäst, och Systembolaget rekommenderar drycken till rätter av fisk, till vegetariska rätter eller till en buffé.

Systembolaget

Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon och Merlot, 2021 – 199 kronor, box 3000 ml

En klassiker som funnits i Systembolagets sortiment i över 10 år är det här fruktiga och smakrika rosévinet från Valle Central i Chile. Valle Central sträcker sig 20 mil söderut från Santiago. Vinet produceras av Casas Patronales som grundades 1990. Vinmakare är Alejandro Sanches och producenten har fyra gårdar med totalt 600 hektar vinodlingar. Vinet är gjort på 70% cabernet sauvignon och 30% merlot. Smaken beskrivs som ungdomlig och fruktig med inslag av jordgubbar, persika, röda vinbär, hallon och blodapelsin. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till sallader, eller till rätter av fisk och kyckling.

Systembolaget

Leva Chardonnay Dimiat & Muscat, 2020 – 199 kronor, box 3000 ml

En annan box som funnits i Systembolagets sortiment länge är det här friska och fruktiga vita vinet från Trakien i Bulgarien. Producenten heter Vinet Slavyantsi som har sitt säte i Rozova Dolina i östra delen av regionen Trakien, sex mil väster om kuststaden Burgas vid Svarta havet. Vinet är gjort på 70% chardonnay, 15% dimiat och 15% muscat. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och ungdomlig med inslag av päron, honungsmelon, fläder och citrus. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller till sallader.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer