Viner som passar till Halloween-firandet

Till Halloween passar rött vin. Om du häller upp vinet i en karaff smälter det väl in med den läskiga bordsdekorationen. Strö gärna ut lite gula löv på bordet, trä spindelväv runt karaffen och lägg i en plastspindel i vinet. Kanske den som får spindeln i sitt glas får tur… eller otur.

Om du hellre vill ha flaskan framme på bordet har vi här plockat fram fyra prisvärda och goda rödviner som dessutom har läskiga namn. Vilken sort vågar du prova?

Legend of Dracula Pinot Noir 2016 – 115 kronor

Till ett Halloweenfirande kan den här flaskan från Rumänien passa bra. Dracula sägs komma från Rumänien och slottet Bran – det slott där det sägs att greve Dracula bodde – är en av de största turistattraktionerna i landet. Just det här vinet kommer från vindistriktet Dealu Mare i regionen Muntenia. Vinet är gjort på pinot noir som är en blå och relativt svårodlad druva. Pinot noir är vanligt förekommande i viner från franska Bourgogne. Det här vinet kan passa till fågel och fläskkött eller till en dessertost.

Systembolaget

7 Deadly Zins – 129 kronor

En annan otäcking är det här fruktiga och smakrika vinet från San Joanguin County i Kalifornien, USA. Vinet är gjort av zinfandel, som är en druvsort som är identisk med den italienska druvan primitivo. Druvorna härstammar i sin tur från den kroatiska druvan crljenak kastelanski. Färgen på vinet är mörkt blåröd och smaken beskrivs som generöst fruktig med rostad fatkaraktär med inslag av björnbär, choklad, blåbär, kaffe och vanilj. Systembolaget rekommenderar vinet till grillade rätter av lamm- och nötkött. Vinet bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst.

Systembolaget

Grande Nuit Cabernet Sauvignon 2020 – 89 kronor

Om du är uppladdad för en lång, mörk och skrämmande natt kanske den här flaskan från Pays d’Oc i Languedoc-Roussillon i Frankrike kan vara något att sätta tänderna i. Pays d’Oc är Frankrikes största vinområde och sträcker sig från Pyrenéerna i Provence, och är ett samlingsnamn för olika vindistrikt i Languedoc-Roussillon. Just det här vinet är gjort på cabernet sauvignon som är en druvsort som är starkt förknippad med Bordeaux i Frankrike men som odlas på många platser runt om i världen. Smaken beskrivs av Systembolaget som mycket frukt med inslag av svarta vinbär, färska örter och blåbär. Vinet bör serveras vid 16-18 grader och rekommenderas till rätter av fläsk- eller lammkött.

Systembolaget

The Scream Barbera 2020 – 119 kronor

Ett otäckt skrik bjuder Piemonte i Italien på. Det klassiska tavelmotivet av Edvard Munch pryder flaskan och passar bra in bland spindlar och fladdermöss på det Halloweendukade bordet. Vinet är gjort på druvan Barbara som är den blå vindruva som är näst mest odlad i Italien, efter Sangiovese. Smaken på det här blåröda vinet beskrivs som fruktig med fatkaraktär, och med inslag av mörka körsbär, salvia, jordgubbar, kanel och choklad. Vinet bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst och rekommenderas av Systembolaget till rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer