fbpx

Vita viner – under hundralappen

Januari är här och vi har en lite tunnare plånbok efter alla helger. Det betyder inte att vi inte vill fredagsmysa med ett gott vin.

Vi har kikat i Systembolagets sortiment för att hitta trevliga vita viner som inte behöver kosta skjortan. Vad sägs om en fruktig, ekologisk nyhet från Spanien för 89 kronor eller en klassisk chardonnay från Australien för 79 kronor?  

VID-A Organic Sauvignon Blanc 2020 – 89 kronor

Det här fruktiga vinet gjort på sauvignon blanc kommer från Alicante som ligger söder om Valencia i sydöstra Spanien. Druvorna till vinet kommer från vingården Finca la Serrata i Villena-Alicante. Odlingarna ligger på 650 meters höjd och är planterade med 4000 vinstockar per hektar. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig, något aromatisk och mycket frisk med inslag av päron, örter, krusbär och citrus. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och det rekommenderas som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader.

Systembolaget

Casal Garcia Vinho Verde – 65 kronor

Ett vin som funnits i Systembolagets sortiment i nästan femtio år är det här fruktiga och ungdomliga vinet från Portugal. Vinet är gjort i distriktet Vinho Verde som ligger i Minho i nordvästra Portugal, och innehåller druvorna trajadura, loureiro, arinto och azal. Smaken beskrivs som fruktig och ungdomligt pärlande med inslag av päron, honungsmelon, grönt äpple och lime. Drycken bör serveras vid 6-8 grader för att smaka som bäst och rekommenderas som sällskapsdryck eller till lätta rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader.

Systembolaget

Lindemans Bin 65 Chardonnay 2021 – 79 kronor

En annan flaska vin som funnits i Systembolagets sortiment länge är det här fylliga vinet gjort på chardonnay-druvor. Producent är Lindeman som grundades 1843 av Doktor Henry John Lindeman. Det första vinet från Lindemans lanserades 1987 i Sverige. Ursprunget är från South Eastern Australia som är en övergripande beteckning för viner från delstaterna New South Wales, Queensland, South Australia och Victoria. Smaken beskrivs av Systembolaget som mycket fruktig med inslag av fat, gula äpplen, päron, apelsin, mango och vanilj. Vinet bör serveras vid 8-10 grader och passar rätter av fisk eller ljust kött.

Systembolaget

Chablis Le Beaunois 2020 – 89 kronor

Ett friskt och fruktigt vin från Chablis tillhör också klassikerna i Systembolagets sortiment. Chablis ligger ungefär 18 mil sydost om Paris och producenten till det här vinet är Labouré-Roi. Deras huvudkontor och en del av lagringsutrymmet ligger i Nuits-Saint-George, men viner produceras och köps in från hela Bourgogne. Smaken beskrivs som fruktig och mycket frisk med inslag av gröna äpplen, färska örter, päron och citron. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som aperitif eller till lätta rätter av fisk eller skaldjur.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer