fbpx

Att göra egen sushi: Några råd för att lyckas 

Att göra egen sushi kan verka svårt för många, men med lite övning och kunskap kan det vara en rolig och tillfredsställande upplevelse. Sushi är en traditionell japansk maträtt som består av klibbigt ris som rullas in i sjögräs tillsammans med fisk, skaldjur, grönsaker eller andra fyllningar. Här är en guide för hur du gör egen sushi och några saker att tänka på.         

Du behöver

Sushi ris (japanskt klibbigt ris) 

Nori (torkade sjögräsblad) 

Fisk eller skaldjur (till exempel lax, tonfisk, räkor) 

Grönsaker (som gurka, morot eller avokado) 

Sojasås 

Wasabi (japansk pepparrot) 

Ingefära (som serveras vid sidan av) 

Bambumatta (eller bakplåtspapper) 

Först och främst är det viktigt att tvätta riset noggrant för att ta bort överflödig stärkelse. Detta gör du genom att skölja riset under kallt vatten och röra om det med händerna tills vattnet blir klart. När du har tvättat riset, tillsätt det och den rekommenderade mängden vatten i en kastrull och koka enligt anvisningarna på förpackningen. När riset är klart, låt det svalna till rumstemperatur. 

Medan riset svalnar kan du förbereda fyllningen. Skär fisken, skaldjuren och grönsakerna i tunna remsor eller bitar. Det är viktigt att se till att alla fyllningarna är redo innan du börjar rulla sushin. 

Nu är det dags att rulla sushin. Placera ett sjögräsbladet (nori) på en bambumatta eller en ren kökshandduk. Fukta dina händer med lite vatten för att förhindra att riset fastnar. Ta en handfull ris och fördela det jämnt över noribladet, lämna en kant längst ner fri för att underlätta rullningen senare. Lägg sedan dina valda fyllningar längs den övre delen av riset. 

Nu kommer den knepiga delen – att rulla sushin. Använd bambumattan eller bakplåtspapper för att rulla noribladet över fyllningen. Applicera en lätt press för att hålla allt på plats och forma sushin till en kompakt rulle. När rullen är klar kan du använda en vass kniv för att skära den i bitar. 

När du har rullat och skurit sushin är det dags att servera den. Servera din sushi med sojasås, wasabi och ingefära. Wasabi kan vara starkt, så var noga med att använda det sparsamt. Ingefäran används vanligtvis för att rensa smaklökarna mellan man har ätit en bit sushi och innan man tar en ny bit. 

Tänk på

Se till att ha färska ingredienser av hög kvalitet. Om du använder fisk eller skaldjur, se till att de är färska och av god kvalitet. Om du inte är säker på hur man hanterar rå fisk, kan du använda rökta eller kokta alternativ för att vara på den säkra sidan. 

En annan sak att tänka på är att ha rätt verktyg till hands. En bambumatta, bakplåtspapper eller handduk är bra för att rulla sushin, och en vass kniv är viktig för att skära den i bitar. Du kan också använda plastfolie eller en sushimatta för att underlätta rullningen. Att ha på sig plasthandskar kan även vara en god idé.När det gäller själva rullningen är det viktigt att vara försiktig och tålmodig. Det kan ta några försök innan du får till rätt teknik och får sushin att hålla ihop ordentligt. Öva och ge inte upp – snart kommer du att ha perfekt rullade sushi.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer