Därför ska du äta minst 30 olika grönsaker varje vecka

En tallrik full med färgglada grönsaker är härlig att skåda. Och visst är det så att man till viss del även äter med ögat? Ser det gott ut så känner man sig mer sugen på måltiden. Och enligt en studie om maghälsa (http://americangut.org/) är det just ett färgglatt hav av grönsaker som man ska stoppa i sig, eller åtminstone en stor variation av grönsaker. Så många som 30 olika sorter per vecka, närmare bestämt.

En diversifierad växtbaserad diet

I magen finns en mängd hälsosamma bakterier som hjälper oss att må bra och mota bort dåliga bakterier. En rik tarmflora gör oss motståndskraftiga. I studien såg forskare att de som åt minst 30 olika grönsaker varje vecka hade en mycket rikare tarmflora än de som åt 10 olika sorter eller färre. Dessutom kunde man se att de som åt en diversifierad kost, i mindre utsträckning var resistenta mot antibiotika. I studien hittade man även ett tredje samband, det var att de som åt många sorters grönsaker även hade en bättre mental hälsa.

Hur får man ihop 30 olika sorters grönsaker?

I en stressad vardagssituation är det svårt att få ihop en varierad kost. Till pastamiddagen på måndagen slänger man kanske ihop en sallad på ruccola, gurka och tomat. Då har man fått ihop tre grönsaker, bara 27 kvar. På tisdagen gör man en grönsakssoppa med morötter, gul lök, purjolök och grön paprika och får ihop ytterligare ett gäng – då återstår 23.

En lättlagad, och väldigt god och enkel middag är pasta primavera. Det tar vi på onsdagen. Den kan man göra på vilka grönsaker som helst. Genom att ångkoka grönsakerna behåller man mycket av nyttigheterna i dem. Jag brukar ha i vitlök, rödlök, morötter, broccoli, gul- och grön squash, röd paprika och citronjuice. Morötter hade vi redan i tisdagens grönsakssoppa, men resten av grönsakerna har vi inte haft med tidigare, så då blir det ytterligare 7 grönsaker – alltså 16 kvar.   

Här är det dags att börja tänka utanför boxen. Vad finns det för rätter som jag vanligtvis inte lagar? Där hittar vi säkert även andra grönsaker än de man brukar använda. En poké bowl kan innehålla lite allt möjligt, en variant med lax innehåller ofta även ingredienser som avokado, rädisor, mango, inlagd ingefära, sojabönor, färsk koriander och salladslök. Det blir torsdagens middag. Där fick vi ihop ytterligare 7 sorter så nu är det 9 kvar.

Vad ska man nu hitta på? Undra om frukt också räknas med? Om vi gör ett antagande att frukt och bär är ok, så tar vi en tallrik naturell kvarg till fredagsfrukosten och toppar med banan och färska blåbär och hallon. Puh, nu återstår bara 6 olika sorters grönt.

På fredagskvällen gör vi en middag där rostade rotfrukter är ett inslag. Potatis och palsternacka i en ugnsform toppad med oregano. Endast 3 grönsaker kvar. Då river vi lite vit- och rödkål och serverar till middagen. Och grönkålschips till fredagsmyset. Ta-da! Vi är i mål. 30 grönsaker blev det.

Det är inte omöjligt, men det krävs lite planering. Lycka till!

Facebook Kommentarer