Tycker du om IPA eller APA? – håll utkik efter de här nya sorterna

Med jämna mellanrum släpper Systembolaget nyheter, och med ett ökat ölintresse är det inte konstigt att hela 116 nya svenska ölsorter släpps under vintern. Många tillhör det lokala och småskaliga sortimentet, men går ofta att beställa till ditt närmaste Systembolag. Vi har hittat några intressanta ipor och apor. Hittar du någon favorit bland nyheterna?

IPA Vega Bryggeri AB – 29:90 kronor

Den här IPA:n från Göteborgsbryggeriet Vega Bryggeri är gjord på kornmalt och humle. Systembolaget beskriver dess smak som humlearomatisk med tydlig beska, med inslag av ananas, ljust bröd, citrongräs, passionsfrukt och färska örter. Drycken smakar som bäst om den serveras vid 8-10 grader och den passar som sällskapsdryck eller till rätter av fågel eller fläsk.

Systembolaget

Skipper’s Dog Wipa – 32 kronor

En amerikansk pale ale från Västerviks kommun i Kalmar är en av vårens nyheter på Systembolaget. APA:n är gjord på kornmalt, vetemalt och humle och bryggs av Westervik Craft Beer. Smaken beskrivs som fruktig med tydlig beska och liten sötma, med inslag av torkade aprikoser, smörkola, kryddor och pomerans. Den här ölen passar bra som sällskapsdryck och till rätter av fläsk- eller lammkött.

Systembolaget

Train Station Brewery Shipfaced IPA – 27:90 kronor

Från Knivsta i Uppsala län kommer en india pale ale med gulbrun färg. Som namnet antyder bryggs den här IPA:n av Train Station Brewery, ett bryggeri som grundades 2012 och som ligger i den gamla tågstationen i Knivsta. Bryggmästaren heter Colin Nordström och kommer från Kalifornien i USA. Systembolaget beskriver smaken som maltig, något humlearomatisk med tydlig beska, med inslag av torkad frukt, tallkåda och apelsinskal. Den här ölen ska serveras vid 10-12 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck och till rätter av lamm- eller nötkött.

Systembolaget

Närke Slättö – 27:50 kronor

Från Örebro kommer den här APA:n gjord på kornmalt och humle av sorten chinook. Färgen är något oklar och mörkt gul. Bryggeriet som står bakom ölen heter Närke Kulturbryggeri. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med tydlig beska, med inslag av ananas, sockerkaka, nektarin, kryddor och grapefrukt. APA:n serveras med fördel som sällskapsdryck eller till rätter av lamm- eller nötkött.

Systembolaget

BIPA Hantverksbryggeriet – 28 kronor

Hantverksbryggeriet i Västerås i Västmanlands län har tagit fram en mörkt brun IPA med en nyanserad smak med tydlig beska. Ölen har inslag av torkad frukt, choklad, tallbarr, knäck och pomerans. IPA:n är gjord på kornmalt, vetemalt och havremalt och smakar som bäst när den serveras vid 10-12 grader. Drycken passar enligt Systembolaget som sällskapsdryck och till rätter av lamm- eller nötkött.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer