fbpx

FODMAP-behandling kan hjälpa vid magbesvär

Ungefär var tionde svensk beräknas lida av IBS, irritabel tarm, med sänkt livskvalitet som följd. En kostbehandling med fokus på FODMAP hjälper i de flesta fall. Så vad är det? 

Low FODMAP – en kostbehandling vid känslig tarm

Forskare vid Monash University i Melbourne, Australien, identifierade ett antal livsmedel som mer än andra tycktes irritera tarmen, och benämnde dem FODMAP. FODMAP är en akronym för Fermenterbara Oligo-, Di- och Monosackarider och Sockeralkoholer.

(Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Poloyls, på engelska.) Fermenterbara kolhydrater, med andra ord. 

Under en Low FODMAP-behandling utesluter man alla livsmedel i den här kategorin under fyra till sex veckor, för att “nollställa” magen. Därefter återinför man ett livsmedel i taget, för att ta reda på vad som tycks reta magen för individen. I de flesta fall går det att äta av samtliga livsmedel igen, men bara lite mindre av det som irriterar för att slippa problem. En hel behandlingsperiod tar cirka ett halvår. 

Vilka livsmedel räknas som FODMAP?

De delas in i fyra grupper:

  1. Fruktos: äpple, päron, vinbär, vattenmelon, mango, nypon, körsbär, salladsärter, honung, juice och torkad frukt.
  2. Laktos: mjölk, yoghurt, fil, från såväl kor som får och get. 
  3. Oligosackarider: vete, råg, korn, samtliga bönor och lökar, linser, rödbeta, sparris, jordärtskocka, kronärtskocka, selleri, kålrot, nektarin, vinbär, dadlar, fikon, vattenmelon, persika, aprikos, grapefrukt, cashewnöt, pistagenöt, mandel, samt i mängder över 30–70 gram även broccoli, vitkål, brysselkål, gröna ärter, sötpotatis och havre. 

  4. Sockeralkoholer: avokado, blomkål, svamp, sockerärter, majs, aprikos, äpple, päron, björnbär, plommon, vattenmelon, persika samt sötningsmedel som slutar på -ol, till exempel mannitol, glycerol, sorbitol och xylitol. 

Är en Low FODMAP-behandling något för dig?

Magbesvär kan ha många orsaker. Har du svåra besvär bör du absolut låta en läkare ställa diagnos för att få veta vad det beror på!

Om du vet att problemen uppkom efter en antibiotikakur kanske det räcker att tillföra bakterier igen. Har du lindriga besvär kan du absolut testa att utesluta vissa livsmedel själv, men kom ihåg att det här är bra livsmedel, så sluta inte bara med alla “för säkerhets skull”. Målet är att kunna äta det mesta.

Om du har diagnostiserats med IBS är det absolut en bra idé att försöka hitta en kunnig dietist som kan hjälpa dig med en Low FODMAP-behandling. 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer