Tips för en perfekt grillad biff

cooked sliced meat

Nu när våren har kommit är det fler och fler som ser fram emot att njuta av en grillad biff. Grillning ger biffen en utsökt rökig smak som är svår att kopiera med andra tillagningsmetoder. Grillning gör också att biffen tillagas snabbt vid en hög temperatur, vilket kan bidra till att försegla saften och skapa en fin skorpa på utsidan. Detta kan resultera i en mör och saftig biff med ett lätt kolat yttre som många tycker är läckert.

Dessutom förknippas grillning ofta med sociala sammankomster som grillfester eller grillkvällar utomhus, vilket kan bidra till att upplevelsen blir ännu roligare. Själva grillandet kan också ses som en avkopplande och trevlig aktivitet, vilket kan öka den totala njutningen av måltiden. Det finns många anledningar till varför människor tycker om grillade biffar, därav följande guide till en perfekt grillad biff.

Förberedelse är nyckeln

Innan biffen hamnar på grillen måste den vila en stund och det gör den helst i rumstemperatur. För att säkerställa att köttet blir ordentligt tillagat på grillen ska du ta ut det ur kylskåpet ungefär två timmar innan. Väl marmorerade biffar med ett bra lager fett ger inte bara smak utan påverkar också tillagningsprocessen. Så även om du inte gillar fett, skär av fettkanten först efter grillningen. Och kom alltid ihåg: fett är en smakbärare!

Innan du kryddar biffarna skär du av fettskiktet något med en vass kniv på ett avstånd av cirka en centimeter. Men skär aldrig i köttet! Att skära in i köttet har den fördelen att köttet inte buktar ut på grillen när det grillas och därmed tillagas jämnt.

brown and green food on stick

Livets krydda

Salta biffarna ungefär en kvart innan du lägger dem på grillen. Vilket salt du använder är en smaksak. Vi rekommenderar sådant som pyramid eftersom saltflingorna löser sig bättre på köttet eftersom de är finare än det grova havssaltet. Fördelen: en mycket fin skorpa. Du behöver inte mer kryddning i början. Peppar skulle bränna, så peppra köttet först efter grillningen. Du behöver inte olja grillen, eftersom det väl förberedda köttet inte fastnar på en ren, förvärmd grill.

Rätt temperatur

Det är uppenbart att temperaturen under grillningen är viktig för att få en god biff. Här behövs värme. Det är därför som stekälskare gillar att använda en infraröd brännare eller en beefer, eftersom den snabbt kan generera extrem värme och göra biffarna perfekta. För kolgrillen ska du alltså se till att du har en bädd av kolbriketter och lägga några biffkolsbitar gjorda av till exempel Quebracho-trä ovanpå. På så sätt kommer du snabbt att nå extrem värme. När de har glödt igenom kan du börja. Din termometer i locket ska nu visa runt 270 °C.

meat on grilling screen

Ge smak

Hur tycker du bäst om din biff från grillen? Svaret är ganska uppenbart: med en fin skorpa och en saftig insida. För att uppnå detta behöver du värmen när du grillar, för det är först då som Maillard-reaktionen fungerar. Den ser till att de läckra rostade aromerna utvecklas. Så värm upp din grill ordentligt i början. Det är bäst att förbereda en eldfast bricka som du kommer att behöva efter grillen.

Sanningens ögonblick

Har du nått den önskade temperaturen? Den perfekta steken uppnås bäst genom att använda principen 90-90-90-90-90-90. Placera biffarna på grillen och tryck dem nedåt så att köttet får god kontakt med grillen. Lägg dem på grillen i 90 sekunder, vänd sedan 45 grader och efter 90 sekunder vänd dem och upprepa processen. På så sätt får du ett perfekt grillmönster. Ta ner biffarna och lägg dem i den medföljande brickan för att vila.

grilled meat on black charcoal grill

Svalna

Medan biffarna vilar stänger du ventilationsreglagen i locket för att sänka temperaturen. Maximalt 120 °C är optimalt. Låt sedan biffarna tillaga till sin perfekta kärntemperatur. Använd en termometer för detta, endast då kan du uppskatta temperaturen korrekt och uppnå en optimal tillagningsnivå. Ta nu ut biffarna ur brickan och placera dem i det indirekta området på grillen.

Ett ben att plocka

Om du har en tjock biff med ben tar det längre tid att tillaga köttet direkt på benet. Överlag har du dock den fördelen att steken tillagas mer försiktigt och långsamt tills den når kärntemperaturen. När du lägger biffen på grillen ska du se till att benets sida är vänd mot glöden. Låt biffarna tillaga till sin optimala kärntemperatur på 54 °C. Du behöver fortfarande några minuters tillagningstid. Du behöver ytterligare några minuters tålamod, eftersom biffen måste vila en kort stund. Smaka nu av med lite salt och peppar och njut av den perfekta steken från grillen!

Låt oss veta vilka andra tips du har för att få en perfekt grillad biff. Dela detta med din familj, dina vänner och kollegor och njut av vårens första grillning i trygga händer. En guide som denna kan vara det perfekta verktyget för att skapa nya vänskapsband och kontakter. Använd kommentarsfältet nedan för att sprida erfarenheter och feedback.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer