Det franska köket kan tyckas vara sofistikerat, men handlar helt och hållet om att kombinera smaker, att bemästra grundläggande tekniker och att njuta av varje tugga.
Det franska köket – intressant och rolig mat med fantastisk smak
Det franska köket har länge varit känt som grundläggande för de flesta kök i västvärlden. Om man ser till andra europeiska matkulturers historia finns alltid influenser av det franska köket. De franska matlagningsteknikerna har utvecklats för perfektion och därför finner många aspirerande kockar det franska köket avskräckande. Men när matlagningsteknikerna har bemästras ses alltid en särskilt elegans och känsla hos kockarna.
Maten som tillagas i Frankrike beror främst på region. Det franska köket är beroende av och varierar med de lokala varorna, som äpplen, bär, haricot vers, purjolök och svamp. Fågel, nötkött, lamm och kalvkött är lättillgängligt och viltkött är populärt under jaktsäsongen. Frankrike är även rikt på ost och vin.
Det franska kökets historia
Fransk mat har anor från medeltiden. Det franska köket var detsamma som det moriska köket vid tiden. Rätter bestod främst av kryddat kött som fläsk, fågel, nötkött och fisk. Franska rätter berodde vanligtvis på säsong och de ingredienser som fanns i överflöd. För att köttet skulle konserveras röktes och saltades det vanligtvis. Grönsaker saltades även och konserverades i burkar för att bevaras till vintern.
Konservering av mat var även viktigt under denna period. Den visuella presentationen av maten representerar smaken. Detta betyder att ju rikare och mer attraktivt maten presenteras desto bättre. Kockar använder ofta produkter som kan konsumeras för att förbättra presentationen av maten, som äggula, saffran, spenat och annat.
Under 1400-talet och 1500-talet influerades det franska köket av den italienska matkonsten. Detta främst på grund av Catherine de Medici som gifte sig med kung Henry II. Catherine tog med sig italienska kockar som i sin tur influerade det traditionella franska köket.
Vid 1900-talets början utmanades det franska köket av många matkritiker för att vara för oföränderligt och stelt. För att möta denna kritik gjordes förändringar i det traditionella franska köket för att göra rätterna mer flexibla.
Fransk mat och ingredienser
Det franska köket använder produkter som odlats lokalt. Exempel på dessa produkter är potatis, vete, gröna bönor, morot, purjolök, rovor, aubergine, zucchini, svamp och olika frukter. Kött och fisksorter inkluderar kyckling, duva, anka, gås, nötkött, kalvkött, fläsk, lamm, fårkött, vaktel, groda, häst, snigel, torsk, sardin, tonfisk, lax, öring, sill, ostron, räkor och calamari.
Ägg tillagas och äts vanligtvis i form av omeletter, äggröra, eller hårdkokta med majonäs.
Örter och kryddor beror på region och inkluderar tarragon, rosmarin, mejram, lavendel, timjan och salvia.
Dessa ingredienser kan köpas från matvarubutiker eller specialhandlare. Öppna gatumarknader är en vanlig syn på särskilda dagar, och permanenta marknader under tak med många handlare av kött och grönt finns i vissa städer.
Måltidernas struktur
Frukost är en snabb måltid vilken består av croissanter, smör och sylt, ägg eller skinka. Detta kombineras med kaffe eller te. Varm choklad är populärt hos barnen.
Lunchen är vanligtvis en måltid på en eller två timmar mitt på dagen. Söndagslunchen är vanligtvis längre än vardagslunchen. De som arbetar och studenter intar vanligtvis sin lunch i en kafeteria och tar vanligtvis inte med sig egen lunch.
Middag består vanligtvis av tre rätter: förrätt som ofta är soppa, huvudrätt, och en osträtt eller efterrätt, ibland med en sallad som erbjuds innan osten eller efterrätten. Yoghurt föredras ofta som substitut för osten och en vanlig efterrätt är färska frukter. Måltider kommer vanligtvis med bröd, vin och vatten. De vanligaste kötträtterna serveras ofta med grönsaker och ris eller pasta.
Frankrike är känt för sin rikliga vinkonsumtion, och konsumtion av vin vid måltider är praxis i landet.