fbpx

Den ultimata guiden: Så får du perfekta resultat på grillen

Grillsäsongen har sparkat igång på riktigt, och det är ungefär nu som många börjar fundera över hur man ska gå tillväga för att få till det perfekta köttet på grillen. Grillsäsongen i Sverige är tyvärr relativt kort och vi på redaktionen tycker det känns viktigt att alla ska få äta så god grillad mat så länge som möjligt , så därför presenterar vi här en guide för hur du får till det perfekta köttet på grillen! 

Guiden består av flera steg, och självfallet fungerar det att ignorera någon av tipsen – men vi rekommenderar fortfarande varmt att du följer alla stegen för att få ett så bra resultat som bara möjligt! Även om vi i artikeln pratar mycket om kött så är samtliga av dessa tips applicerbara för dig som hellre grillar fisk eller grönsaker. 

Välj rätt kol

Även om du kanske inte tänker på det direkt så är det faktiskt viktigare än vad du tror att välja kol efter vad det är för något du faktiskt ska grilla. Att välja rätt kol är näst intill en vetenskap, och vi har försökt att göra det hela lite mer begripligt i en annan artikel som tar upp när du ska välja grillkol och när du ska välja grillbriketter. I grund och botten handlar det om att briketter tar längre tid att få varmt, men briketterna håller också värmen längre – samtidigt som grillkol blir varmt snabbt, men håller värmen mycket kortare. 

Se till att grillgallret är rent

När du använt ett grillgaller fastnar det alla möjliga saker från kött och fett till kryddor och örter. Dessa bränner fast i gallret och riskerar att göra att gallret inte längre har en jämn yta. Du behöver därför se till att hålla ditt galler i gott skick, och det gör du enklast genom att skrubba rent det ordentligt med en grillborste mellan varje tillfälle du använder grillen.

Förvärm grillen och skapa flera grillzoner

Precis som det är viktigt med förvärmning när du ska steka någonting i en stekpanna eller tillaga någonting i en ugn så är det minst lika viktigt förvärma grillen ordentligt. Med att förvärma grillen menar vi inte att vänta tills kolen nått rätt glöd, utan det handlar om att låta det glödande kolet också få upp temperaturen ordentligt i grillen. 

Innan du tänder på kolet kan det i många fall vara viktigt att inte sprida kolet under hela gallret, utan också lämna en del som är helt fri från kol. Denna zon är perfekt när du ska låta någonting vila, eller om du ska baka något med stängt lock. Om du använder en gasolgrill gör du detta genom att låta en eller flera brännare vara avstängda.

Ta fram köttet i tid (och torka av)

Oavsett vad du ska grilla är det viktigt att produkten inte går direkt från kylen till grillgallret. Det gör att gallret tappar värme, vilket kommer påverka slutresultatet för den grillade produkten. Om du grillar kött är detta extra viktigt eftersom att det kalla köttet kommer bli “stressat” och utsidan av köttbiten riskerar att bli välstekt, samtidigt som kärnan av köttet kommer vara helt rått. 

Salta ordentligt – men inte för tidigt

Salt drar ut vätska från kött, vilket gör att köttet riskerar att bli torrt. Desto längre innan tillagningstillfället du saltar köttet, desto torrare kommer köttet att bli. Det här gäller framförallt ytan av köttet som kommer torka ut och få en textur som kan upplevas som otrevlig. 

En rekommendation är att salta köttet så nära inpå tillagning som möjligt, och en tumregel kan vara att det inte bör saltas tidigare än 5 minuter innan. 

Det här är också viktigt att tänka att ha i åtanke när du ska marinera köttet under en lång tid – undvik att ha en marinad med hög salthalt om det är tunna skivor kött som ska grillas.

Marinad eller inte?

Att marinera kött eller grönsaker kan vara helt fantastiskt, och det är inte i många fall som jag skulle rekommendera emot det. Kött som skulle kunna anses besitta lite mindre smak är dock kött som får bäst resultat av att marineras eftersom att du då inte döljer en eventuell smakegenskap som köttet besitter. Kött som lämpar sig alldeles utmärkt att marinera är till exempel kycklingfilé och fläskfilé, och kött som inte har samma behov av marinering är till exempel entrecôte och pluma iberico.

Marinera lagom länge

“Lagom”, vilket fantastiskt ord. Hur länge kött ska marineras är lite av en smaksak och beror en hel del på vad det är du ska grilla. Om du har en smakfull marinad med mycket tryck i kommer köttet behöva en kortare tid i marinaden än om du använder en mer försiktig marinad. Det är också viktigt att komma ihåg att smakbilderna för slutprodukten kommer vara helt andra om du marinerar i ett dygn eller om du marinerar i 5 timmar. 

Om du planerar att marinera i ett dygn rekommenderar vi också varmt att du utesluter salt i den mån det går eftersom att saltet riskerar att påverka köttets textur negativt.

Använd rätt verktyg

Stå inte och vänd köttet genom att trycka ner en gaffel i det. Inte nog med att du kommer så nära värmen med handen att du kan bränna dig, dessutom punkterar du köttet och köttsaft kommer rinna ut från köttbiten. Att använda en gaffel istället för en bra tång gör det också svårt att vända köttet ordentligt, vilket gör det svårare för dig att lyckas med att få perfekta grillränder på köttet. Om du vill lära dig mer om hur du får perfekta grillränder kan du läsa en guide för det här.

Underskatta inte en stektermometer

En av de absolut viktigaste sakerna när det kommer till perfekt kött är dess innertemperatur. Vi på redaktionen föredrar kött som är någonstans mellan medium rare och medium, men alla har olika smakpreferenser. Det är inte omöjligt för ett proffs att lyckas sätta rätt temperatur genom att bara röra vid köttet med fingrarna, men det går inte att förneka att det krävs en bra stektermometer för att sätta den exakta stekgraden.

Slutligen Låt köttet vila ordentligt

När du tillagar köttet så dras safterna in mot kärnan av köttbiten. Om du sedan skär i sköttet utan att låta det vila ordentligt kommer all saft att rinna ut på skärbrädan eller på tallriken, vilket gör att köttet blir torrt och mer tuggigt. Därför är det alltid viktigt att vila köttet ordentligt innan, och för en skiva kött brukar det handla om ca 5-10 minuter, och för en hel bit kött kan det handla om upp mot 30 minuter. Det är även viktigt att komma ihåg att köttet fortsätter tillagas efter att du plockat bort köttet från värmekällan, och på en normalstor köttbit brukar temperaturen kunna stiga ca 2 grader. 

Nu vill vi påstå att du är redo för att utmana dig själv eller någon annan framför grillen, lycka till!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer