fbpx

7 intressanta fakta om potatis

Färskpotatisen har nått ett rimligt kilopris och midsommar är här. De två händelserna innebär bara en sak; vi äter en himla massa potatis. Det är en allsidig rotfrukt som de flesta av oss älskar, men hur mycket vet du egentligen om potatisen? Här kommer lite rolig fakta du kan dra fram under midsommarmiddagen. 

1. Vilken potatis som helst får inte kallas färskpotatis

Inte helt oväntat finns det regler som avgör vad som får kallas för färskpotatis eller inte. Potatis från årets skörd som säljs innan den 30 september är den som får kallas för färskpotatis.

2. Vi har spanjorerna att tacka

Potatis kommer ursprungligen från Anderna där inkaindianerna odlade det som de kallade för “Papa”. Detta var för tio tusen år sedan, och man tror att potatisen tillslut kom till europa under 1500-1600-talet av spanjorerna.

3. Delade meningar kring potatisens intåg i Sverige

Många tror var det Jonas Alströmer som tog potatisen till Sverige när han odlade den på sin gård utanför Allingsås på 1700-talet, men i själva verket anses Olaus Rudbeck vara den första personen som tog potatisen till Sverige, och att han började odla potatis i sin botaniska trädgård i Uppsala år 1655.

4. I första hand sprit, sen mat.

Under 1800-talet slog potatisen igenom ordentligt i Sverige, men det var inte i form av kokt potatis som tillbehör till mat. Spannmål var det som användes vid bränningen av brännvin, men spannmålen vid brännandet byttes ut mot potatis, och på så sätt kunde spannmålen användas vid brödbakning istället.

5. Färskpotatisen – en sann delikatess

Färskpotatisen anses verkligen vara en sann delikatess, och vid årets första skörd brukar det ofta hållas en auktion där potatisen säljs dyrt och intäkterna går till välgörenhet. 2019 såldes 40 kilo för 80.000 kronor, men i år var det annat som gällde. Den första färskpotatisen i år såldes istället för det marknadsmässiga priset 300 kronor per kilo, och potatisen skänktes till hjältarna inom vården under coronapandemin.

6. En vitaminrik rotfrukt

Även om man inte brukar tänka på potatisen som en vitaminbomb så skulle man faktiskt kunna göra det. Potatisen innehåller nämligen C-vitamin, B-vitamin och kalium. I teorin skulle människor faktiskt kunna leva på mjölk och potatis då mjölken innehåller de enda två vitaminerna som potatisen saknar; A- och D-vitamin.

7. Vi älskar potatis

I världen äts det i genomsnitt ca 33 kilo per person och år, och i Sverige ligger den siffran på hela 50 kg.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer