fbpx

Odla själv med hjälp av odlingsstation

Att odla grönsaker och kryddor hemma bidrar till en trevlig inomhusmiljö. Dessutom är det lyxigt att ha tillgång till färska ingredienser när du lagar mat. Det går att odla grönsaker i krukor, men det finns också olika system, eller små stationer, för att få fart på odlingarna.

För att lyckas med sin odling krävs ljus, vatten, näring och tålamod. Vissa grönsaker och kryddor passar kanske din hemmiljö bättre än andra. Prova dig fram och läs på vad just det som du vill odla, behöver.

En genväg till den perfekta odlingen är att använda sig av en odlingsstation. Det finns olika sorters stationer och de flesta kostar en slant. Fördelen är att det är lätt att lyckas med sina odlingar med en odlingsstation. De flesta odlingsstationerna fixar nämligen allt själv – vattnar, ger näring och tillför ljus. Det enda du behöver göra är att fundera ut vad du vill ha i din odling och sen plugga in stationen i ett eluttag.

Click and Grow Smart Garden

Den här odlingsstationen bygger på kapslar med olika frön som växer till sig när du väl ansluter stationer till en strömkälla. Click and Grow finns i olika storlekar, med plats för olika mängder kapslar. Den minsta varianten, med plats för tre kapslar, kostar kring 1000 kronor. Då kan det vara värt att istället köpa Click and Grow för nio kapslar, som kostar det dubbla.

I vissa startpaket ingår kapslar, i andra fall får man köpa till kapslarna själv. Kapslarna är också relativt dyra, tre kapslar kostar kring 100 kronor. Du kan odla allt ifrån basilika, till sallad, chili, tomater och smultron i din Click and Grow. Sätt ner dina kapslar i odlingsstationen och fyll stationen med vatten. Varje kapsel kommer med en plastkupa som du låter sitta kvar tills du ser ett skott. Med en app kan du ta reda på när det är dags att skörda dina grönsaker och kryddor, hur du skördar på bästa sätt och när dina grönsaker smakar som bäst.

Click and Grow Smart Garden

Grow Light Garden

Det här är en odlingsstation för den som gillar att starta upp frösådder, odla inomhus eller att odla upp för att ta sticklingar inför utesäsongen. Den här odlingsstationen passar lika bra för kryddor och grönsaker som för krukväxter. Det är du som bestämmer vad du vill odla i stationen.

Det finns plats för fyra krukor och odlingsstationen hjälper dig med bevattning och ljus. Fördelen med den här odlingsstationen är att den ger mer frihet, du odlar det du vill. Dessutom har den en lampa som är höj och sänkbar, så det är möjligt att reglera ljuset till en optimal nivå för just din sådd. I paketen följer en bevattningsbricka med som gör att växterna kan klara sig upp till 14 dagar utan ytterligare vatten. Den här odlingsstationer kostar kring 700 kronor.  

Grow Light Garden

Örtgård Tregren Kitchen Garden

Den här odlingsstationen är ganska lik Click and Grow, både vad gäller funktionalitet och pris. Även denna kommer i en mindre variant som rymmer tre växter och en större variant som rymmer sex växter. Den mindre varianter får man för en tusenlapp och den större varianten kostar närmare 1400 kronor. Även denna har en app som hjälper till att justera ljuset, reglera bevattning och anpassa näringsämnen för det du valt att odla.

Fördelen med den här odlingsstationen är att det går att köpa kapslar även till denna, men att det också går att sätta in redan förodlade kryddor, från till exempel matbutiken, i stationen. Där får de det vatten och ljus de behöver, så är det bara att skörda när det är dags för matlagning.   

Örtgård Tregren Kitchen Garden

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer