fbpx

Så minskar du matsvinnet

Genom att planera sina inköp, lära sig att laga nya rätter på rester och vara noga med att hålla rätt temperatur på råvarorna, så kan du minska matsvinnet. Många sopsorterar matavfall redan i dag, och om du ännu inte gör det är det en relativt enkel insats du kan göra för miljön.

Om du bor i villa finns möjlighet att ha en kompost, men viss typ av matavfall ska istället sorteras i brun papperspåse och lämnas i särskild soptunna. Om du bor i lägenhet kan hyresvärd eller bostadsrättsförening hjälpa till med frågor kring matavfall. Men helst ska inget matavfall hamna i soptunnan. Här har vi samlat några enkla tips på hur du kan minska matsvinnet.

Planera dina inköp

Försök redan inför mathandlingen att planera vad som ska lagas och när. Om du inte använder hela råvaran till en måltid, finns det då en annan måltid som kan lagas på resten av ingrediensen? Det är lätt att lockas av erbjudanden om att köpa en extra vara när det är specialerbjudande i butiken. Tänk då igenom om du verkligen kommer att använda den där extra ingrediensen, eller om den går att frysa in. Annars bör du avstå från att köpa den extra varan. Kolla istället upp erbjudandena innan du beger dig till matbutiken, så att du kan planera måltider utifrån råvaror som är billiga just nu.  

Var noga med temperaturen

Håll koll på att varorna hamnar i rätt temperatur så fort som möjligt. Ha gärna med en kylväska till butiken och lägg varorna direkt i den. Numer är det möjligt att själv scanna sina varor i många butiker, och då är det smart att passa på att lägga kyl- och frysvaror i kylväskan så fort de är scannade. Det här gäller även hemma. Packa in varorna i kyl- och frys direkt när du kommer hem, och låt inte mjölkpaketet stå framme under måltiden. Fyll på glasen och ställ sedan in mjölken i kylen igen. I kylskåpet är det dessutom olika kallt på olika platser. Vilka råvaror du ska förvara var, kan du läsa mer om här.

Laga mat på resterna

Det kan vara tråkigt att äta samma mat flera dagar i rad. När du planerar måltiderna så kan du även försöka tänka på vad du skulle kunna göra på resterna. Köttfärssås blir enkelt till en god köttfärspaj. Har du istället kokt pasta över så kan du göra en pastagratäng. Den kokta potatis får ett lyft om du skalar och steker upp den – perfekt till köttbullar, kyckling eller fisk. Fler tips på vad du kan laga på dina rester finns här.

Titta, lukta och smaka

Bäst före-datumet på olika råvaror är en rekommendation, det vill säga en uppskattning av hur länge livsmedlet håller sig fräscht i konsistens, färg och smak. Men de allra flesta varorna går att äta trots att bäst före-datumet har passerat. Genom att titta, lukta och smaka på livsmedlet så kan du avgöra om det går att äta. Det motsatta gäller också. Det kan vara så att ett livsmedel inte håller sig fräscht till bäst före-datumet, om det inte hanterats på rätt sätt eller inte kommit in i kylskåp till exempel.

När det gäller sista förbrukningsdag så handlar det om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Om ditt livsmedel har passerat sista förbrukningsdag så kan det vara hälsoskadligt och bör inte ätas över huvud taget. Läs mer om skillnaderna mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag här.

Generellt kan man säga att man inte bör ta mer på tallriken än vad som äts upp. Lär barnen att börja med en liten portion och ta mer om de är hungriga.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer