Odla tomater – det här ska du tänka på

Vår och sommar är en perfekt tid för att odla tomater. Det går bra att odla tomater i kruka på fönsterbrädan, på balkongen eller i växthuset. Visste du att du kan odla tomater genom att sätta ner en tomatskiva i en blomkruka? Fröna börjar gro efter ett par dagar och resten av tomaten bryts ner.

När du har fått upp flera skott kan det vara klokt att plantera om dem, så att du bara har ett, eller ett par skott, per kruka. Tomater behöver sol, värme och vatten.

Frön eller tomatskivor

Du kan odla tomat från frön eller från tomatskivor. Om du använder dig av skivad tomat, så skär du helt enkelt tomaten i skivor, och lägger skivorna direkt på fuktad jord. Om bara några frön börjar gro kan du låta plantorna vara kvar i krukan. Om istället många frön gror är det smart att plantera om plantorna till var sin kruka.

Om du istället väljer att odla tomat från frön, så fyller du krukorna med jord nästan hela vägen upp. Lägg i fröna och täck med ett tunt lager såjord. Fukta sådden med en sprayflaska.

Vatten och ljus

Det är viktigt att sådden är fuktig och varm, särskilt i början när fröna ska börja gro. Placera krukorna ljust och varmt i till exempel ett växthus. Om du inte har tillgång till ett växthus kan du täcka krukan med en plastpåse med några hål i så håller sig sådden fuktig. Ställ krukan på en fönsterbräda som får mycket sol.

Även när fröna grott så behövs fortfarande solljus, men då är det inte lika viktigt med värme längre. Ljuset kan behövas stärkas upp med växtlampa, om du inte har så mycket naturligt solljus på fönsterbrädan eller på balkongen.

Omplantera när tomatbladen syns

När du kan se riktiga tomatblad är det dags för omplantering. Från början är det endast små, så kallade hjärtblad som syns, men när de riktiga bladen kommer upp behövs en hög kruka. Det går bra att plantera i ursköljda mjölkkartonger eller en hög kruka som är ungefär 1 dm i diameter. Se till att krukan har hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut. Vattna regelbundet, så fort plantan börjar att hänga så är den för torr. Använd gärna växtnäring då mår tomatplantan extra bra.

Plantera i slutgiltiga kärl

Ett par veckor efter att du har planterat om plantan till ett högt kärl är det dags att plantera ut tomaten på sin slutgiltiga plats, kanske i en pallkrage eller i en stor kruka. Använd välgödslad jord, till exempel grönsaksjord, för att dina plantor ska må bra.

Beskärning och stöd

Vissa tomatsorter blir höga och kan behöva stöd av blompinnar för att orka hålla uppe skörden. Plantan kan också behöva “tjuvas”, det vill säga man kan behöva ta bort de små skotten som växer upp i grenvecken, för att tomaten ska bli frodig.

Skördetid

Vattna tomaten regelbundet och se till att plantan får tillräckligt med ljus och värme. Snart ser du små tomater på dina plantor och så fort de fått färg kan du börja att skörda.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer