fbpx

Olika rissorter – och vad de passar till

Ris är basmat som äts i stora delar av världen. Även i Sverige äts ris till både vardags och fest. Ris är en relativt billig vara, och i vissa butiker kan du köpa en hel säck med ris. Riset håller nämligen länge, så det är bara att ställa säcken i källaren så har du ris för ett helt år framöver.

Det finns många olika rissorter, och i de flesta matbutiker finns olika förpackningar och varianter att välja bland. Vilket ris bör man välja till vilken typ av maträtt? Här försöker vi reda ut vilka de vanligaste rissorterna är och vad de passar till.

Det näst mest odlade sädesslaget

Risplantan är ett ettårig stråväxt som blir ungefär 1 meter hög. Växten har långa blad och enblommiga småax som hänger i en vippa. Efter vete är ris det mest odlade sädesslaget i världen. Riset tros ha sitt ursprung i södra Kina och än idag förekommer ris i kosten i Asien mer eller mindre dagligen. I länder med tillräcklig vattentillgång är ris en bra gröda för att ge mat åt många människor. Man kan nämligen odla mer ris per area än till exempel majs och vete.

Man skiljer på två huvudgrupper av ris; bergsris och sumpris. Bergsris odlas på vanlig åkermark medan sumpris odlas på vattendränkta fält. Det mesta av riset som odlas idag är sumpris.

Olika rissorter beroende på form    

Det finns en mängd olika rissorter och generellt kan man säga att riset delas in i grupper beroende på dess form – till exempel långkornigt, rundkornigt eller mellankornigt. Namnet på riset ges ofta sedan utifrån hur det är behandlat. Vitt ris är polerat så att silverhinnan försvinner, medan råris är skalat ris med silverhinnan kvar.

Råris

Råris är ett skalat ris där man har valt att behålla silverhinnan på kornet. Det innebär att mycket av risets näringsämnen, proteiner och vitaminer finns kvar i riset. Råris passar bra till rätter som du vill ska ha ett högt näringsinnehåll och som du vill stå dig på länge. Råris tar dock längre tid att koka än vitt ris.

Fullkornsris

Fullkornsris är en form av råris, men som har behandlats för att göra koktiden kortare. Det är endast det yttersta skalet som har tagits bort och det gör kornet mer fiberrikt jämfört med vitt ris. Det klibbar inte heller på samma sätt som vitt ris kan göra. Fullkornsris passar perfekt som substitut till vitt ris om du vill ha ett högre näringsinnehåll på din rätt.

Jasminris

Jasminris kommer från Thailand. Riset har en lätt blommig doft och den aromatiska jasminsmaken finns naturligt i riset. Jasminris passar bra till rätten inom det thailändska köket.

Basmatiris

Basmatiris är en långkorniga rissort med nötliknande doft. Basmatiriset kommer från Indien och Pakistan och passar bra till indiska rätter.

Avorioris

Avorioris är en italiensk, rundkörning rissort som har behandlats så att silverhinnans vitaminer och mineraler pressats in i riskärnan. Det gula avorioris har därför ett högre näringsinnehåll än vitt ris och är dessutom luftigare och klibbar mindre. Avorioris passar bra till risotto och sallader.

Grötris

Grötris är ett ris med stora runda risgryn som kladdar ihop mycket när man kokar riset. Grötris passar bra till risgrynsgröt och puddingar.

Sushiris

Japanskt sushiris liknar grötriset. Det är en sort rundkornigt ris som klibbar ihop sig när man kokar det. Sushiriset passar, precis som namnet antyder, bra till sushi och även till poké bowls.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer