fbpx

Billigt bubbel – under hundralappen

Våren är i antågande och man får energi och ork att bjuda familj och vänner på middag igen. En perfekt start på middagen är ett glas bubbel. Bubbel känns lyxigt, men behöver för den delen inte kosta skjortan.

Champagne är världens mest kända mousserande vin. Det är dyrt och exklusivt och får endast tillverkas i regionen Champagne. För en något billigare peng kan man få en flaska crémant, som är ett vin som är gjort på samma sätt som champagne men som kommer från andra områden i Frankrike, och som delvis görs på andra druvor och har en kortare lagringsperiod.

Spaniens svar på franskt bubbel är cavan. Cava görs ofta på inhemska druvor, även om sorter med andra druvor förekommer. Drycken måste komma från ett särskilt område för att få kallas cava. Dessa områden är spridda över hela landet, dock tillverkas 90 procent av all cava i Penedés i Katalonien.

Världens mest exporterade mousserande vin är prosecco från nordöstra Italien. Prosecco görs till största delen på den gröna druvan glera. Från 2020 finns det även roséprosecco.

Här har vi plockat fram tre trevliga mousserande viner under hundralappen – två nyheter och en flaska som funnits i Systembolagets sortiment i flera år.

Patriarche Heritage Organic Brut – 79 kronor

En nyhet från Frankrike är det här torra mousserande vinet gjort på 50% chardonnay och 50% grenache blanc. Vindruvorna kommer från Bourgogne och tillverkaren är Patriarche Père & Fils som grundades av Jean-Baptiste Patriarche 1780. Vinet är ekologiskt och smaken beskrivs som fruktig med inslag av gula äpplen, kex, päron, honung och grapefrukt. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och det passar som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Systembolaget

Bacio della luna Prosecco Rosé – 99 kronor

Den här ekologiska nyheten från Italien är ett mousserande rosévin gjort på 90% glera och 10% pinot noir. Producenten är det familjeägda Schenk Italia med vineriet Bacio della Luna. Firman ligger i Vidor, mitt i regionen Prosecco, som är en del av Unescos världsarv. Smaken beskrivs av Systembolaget som bärig med liten sötma, med inslag av smultron, hallon, persika och röda vinbär. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och det rekommenderas som sällskapsdryck, till sallader eller till rätter av fisk eller fågel.

Systembolaget

Julià & Navinès Cava Organic Semi Seco – 89 kronor

Ett mousserande vin som har funnits i Systembolagets sortiment i närmare 6 år är den här halvtorra cavan från Spanien. Även det här vinet är ekologiskt. Vinet är gjort på druvorna macabeu, xarel-lo och parellada. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och ungdomlig med sötma, med inslag av päron, honung, krusbär, gula äpplen och citrus. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och rekommenderas som sällskapsdryck, till sallader eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer