fbpx

Olika sorters kål

Kål i olika former har odlats runt om i världen i hundratals år. Till Sverige kom kålen troligtvis under vikingatiden. Vitkål och rödkål är kanske de vanligaste sorterna. På senare år är det även populärt att tillaga grönkål. På julen äter man ofta brysselkål. Blomkålen är kanske lätt att förstå att den tillhör kålsläktet, men visste du att även broccoli gör det?

Gaser i magen av kål

Den art som har gett upphov till övriga kålsorter är den så kallade vildkålen som finns i norra Spanien, norra och västra Frankrike, i delar av Tyskland och på de brittiska öarna. Den vilda formen finns inte kvar i så stor utsträckningen längre, men odlade sorter är desto mer efterfrågade.

Det sägs att kål bildar gaser i magen och det stämmer faktiskt. Kål, precis som till exempel bönor och lök, innehåller stora mängder svårsmälta kolhydrater. Kålen måste jäsas av bakterierna i tjocktarmen för att kroppen ska kunna ta tillvara näringsämnen. Under den processen bildas gaser.

Från vitkål till kålrabbi

Vitkål – kommer från södra Europa men blev allt vanligare att odla i Skåne under 1800-talet. Förr gjorde man ofta soppa på kålen men kålen kunde även fräsas, stuvas eller kokas. Vitkålen kan användas i kåldolmar eller skäras ner i bitar och serveras med lingonsylt. Även pizzasallad görs på vitkål. Vitkålen kommer i runda huvuden med blad tätt runt huvudet. En variant av vitkål är den spetsigare och något luftigare spetskålen.

Rödkål – är precis som vitkålen formad till ett hårt huvud med tätt åtsittande blad. Skillnaden är att rödkålen är lila till färgen. Rödkålen odlas i begränsad omfattning i södra Sverige. Rödkål är en vanlig rätt på julbordet, där kålen strimlas och kokas. Kålen blandas med till exempel sirap, vinbärssaft och äpplen för att ge rödkålen en söt och syrlig smak. Därefter serveras kålen varm som ett tillbehör till julskinkan. Rödkålen kan även serveras inlagd i till exempel poké bowl.

Broccoli och broccolo – är en kålsort som är mörkgrön till färgen. Det är sidoskotten som bildar små runda kålhuvuden, eller buketter – och det är de som äts. Ibland hittar man även ljusgröna, korallformade kålformationer i matbutiken. Det är så kallad broccolo som är en hybrid mellan broccoli och blomkål. Den liknar blomkålen i formen med stjärnformade blomanlag, och den kan användas precis som blomkål. Eftersom den är vacker så används den ofta som dekorering – antingen rå eller lättkokt. Broccolo odlas i Sverige och skördas i mitten av maj till slutet av juli.    

Övriga kålsorter – finns det flera av. Grönkålen har blivit vanlig att rosta i ugn och äta som “chips” och där är det bladen som tillagas och äts. Blomkålen är en kålsort där det är själva blomställningen som äts. Blomkål går att äta rå, kokt eller rostad i ugn. Även kålrabbi tillhör kålsläktet och där är det den klotformade stambasen som äts.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer