fbpx

Allt om det franska köket

Frankrike är en riktig matnation med hög nivå på sitt kök. Om du går ut och äter på en fransk kvarterskrog kan du bjudas på ljuvliga maträtter. I Frankrike serveras delikatesser som ostron, sniglar, gåslever och grodlår.

En annan rätt som är väldigt vanlig i Frankrike, men som faktiskt har sitt ursprung från Belgien, är musslor med pommes frites, eller så kallad “Moules frites”.  

Ingredienser och maträtter varierar från region till region. Till en början var det vanligast att bjudas på “haute cuisine” i storstäderna, men med gastronomisk turism och “Michelineguiden” spred sig kokkonsten ut på landsbygden. Numer brukar man dela upp det franska regionala köket i 12 områden:

 • Paris – det är kanske inte så konstigt att mycket av det absolut bästa franska köket finns i huvudstaden. Här finns influenser från alla övriga regioner i landet och många av restaurangerna i Guide Michelin hittar man i och runt om i Paris.
 • Östra Frankrike – här hittar vi områden som Alsace, Lorraine och Champagne. I Alsace finns flera tyska influenser, och där man äter mycket korv och surkål. Förutom lokalproducerat vitt vin dricker man även ljust öl här. Lorraine är känt för sina fruktodlingar och den berömda ost- och skinkpajen “Quiche Lorraine” kommer härifrån. I Champagne äts viltkött, men området är mest känt för sin mousserande vin som exporteras över hela världen.
 • Norra Frankrike – Längs kusten vid Engelska kanalen fångas mycket hummer, ostron och musslor som utgör en stor del av köket här. Trakten kring staden “Lille” har influenser kring närliggande Flandern med potatis, fläsk och öl som viktiga inslag i matkulturen. Normandie är känt för sitt smör och sin grädde, men också för äpplena som man gör cider och “Calvados” av. I Bretagne växer bovete som används flitigt i franska crêpes.
 • Loiredalen – längs Loiredalen odlas meloner, körsbär, päron och jordgubbar, och Orléans är känt för sin vinäger.
 • Bourgogne – Bourgogne är känt för sin viner och sniglar. Sniglarna, “escargots”, äts med persilje- och vitlökssmör. Området är också känt för sin drink “kir” som görs på vitt vin och svartvinbärslikör “crème de cassis”. Staden Dijon är känd för sin karaktäristiska senap.
 • Rhône-Alpes – alptrakterna är kända för sina osträtter, till exempel “raclette” och ostfondue. Här finns också influenser från Italien. Staden Grenoble räknar till exempel ravioli till sina specialiteter. I Lyon hittar man många restauranger som serverar fransk löksoppa. Staden kan också stoltsera med sin inälvskorv “andouillette”. I området odlas även mycket vindruvor som används i de berömda vinerna från Rhône.
 • Västra Frankrike – längs kusten fiskas ostron som är en berömd fransk delikatess. I kommunen Cognac produceras druvbrännvinet med samma namn som orten.
 • Södra Atlantkusten – längs Atlantkusten är fisk en viktig ingrediens i köket, särskilt i det baskiska köket. Här görs också kraftiga viner, där bordeauxviner blivit berömda. I Gascogne görs gåslever, “foie gras” och brännvinet “armagnac”.
 • Pyrenéerna – här finns stora odlingar. “Haricots verts” odlas flitigt här och dessa gröna bönor utgör en viktig basråvara i det franska köket.
 • Södra Frankrike – från södra Frankrike kommer den franska osten “Roquefort”. Här finns också influenser från det katalanska köket.
 • Sydöstra Frankrike – köket i Provence och på Franska Rivieran präglas av italienska influenser. Här använder man mycket olivolja, örtkryddor och tomater. I Marseille finns en stor fiskehamn och från staden kommer den berömda fisksoppan “Bouillabaisse”. Provence är också känt för sitt rosévin och anislikören “pastis” som dricks utspädd med vatten.
 • Korsika – på Korsika finns många får och getter som ger både ostar och kött. Den berömda getosten “chèvre” serveras flitigt i köken här.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer