fbpx

Olika sorters nudlar

Olika nudlar passar till olika maträtter. Det som skiljer de olika nudelsorterna från varandra är vilka råvaror de är gjorda av. Ofta kan man höra på namnet vad huvudingrediensen är. En av de vanligaste sorterna är äggnudlar som, precis som namnet antyder, är gjorda på ägg och vetemjöl.

Risnudlar görs av mjöl från ris, och glasnudlar på stärkelse från mungbönor. Risnudlar och glasnudlar går därför att äta även om du är glutenintolerant.

Positivt med nudlar är att de är relativt billiga och går att använda i många olika maträtter. De är vanliga i det asiatiska köket och efter att de har kokats går det bra att fräsa, woka eller grilla nudlarna för extra smak och härlig konsistens. Nudlar används kalla i sallader eller varma i soppor, grytor eller som en komponent i wokade rätter.

Vissa nudlar passar bättre i vissa rätter än andra. Här tittar vi närmare på de olika sorterna och hur de ska tillagas och användas i matlagning.  

Äggnudlar

Äggnudlar är den vanligaste sorten nudlar och finns i olika prisklasser. Riktigt billiga varianter, där man i matbutiken ofta kan välja bland paket i olika färger beroende på smak på buljongen, är prisvärda och goda. De går bra att koka och äta som de är. Det är bara att tillsätta den lilla påsen med buljong i kokvattnet, så får du nudlar med smak. Äggnudlar passar bra att använda i wokade rätter.  

Äggnudlar görs på ägg, mjöl och vatten och liknar den italienska pastan i smak och konsistens. Pasta är dock ofta gjort på durumvete, till skillnad från äggnudlar som görs på vetemjöl.

Glasnudlar

De här nudlarna har fått namn av sitt utseende, de är nämligen alldeles genomskinliga. De är fastare i formen än till exempel äggnudlar och passar bra i kalla rätter. Glasnudlar är en perfekt ingrediens i en kall nudelsallad eller som fyllning i vårrullar.

Glasnudlar är gjorda på mungbönor och är naturligt glutenfria.

Ramennudlar

På namnet hör man att dessa nudlar passar bra till ramen. Ramen är en varm soppa med nudlar som serveras med till exempel kyckling, fisk eller räkor och färska, knapriga grönsaker. De här nudlarna behåller tuggmotståndet även i en varm buljong och det är därför de lämpar sig så bra till ramen.

Ramennudlar är långa och tunna och görs på vetemjöl.

Risnudlar

Den här sortens nudlar känner många igen från den thailändska wokrätten “pad thai”. Det är en variant av nudlar gjorda på rismjöl, och är precis som glasnudlar glutenfria. Nudlarna finns i både bredare och tunnare varianter och har en relativt neutral smak och lite tuggmotstånd.

Sobanudlar

De här nudlarna är lite mörkare i färgen och grövre än övriga sorter. De innehåller bovete och har sitt ursprung i Japan. De här nudlarna passar bra till wokrätter eller sallader, men går också bra att servera i buljong. I matbutiken finns en “snack pot”-variant av dessa nudlar som heter just Soba.

Udonnudlar

Även dessa nudlar kommer från Japan. Det är en lite tjockare nudelsort gjord på rismjöl. Nudlarna är vita till färgen och finns i olika storlekar. Udonnudlar passar till japanska rätter och kan serveras både varma och kalla. 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer