Fermentering är ett fantastiskt sätt att bevara skörden för resten av året, men visste du att det också är ett sätt att förädla den? Livsmedel tappar ofta i näring vid tillagning, men fermentering gör dem i stället ännu nyttigare. Mjölksyrabakterierna som bildas är bra för magen och immunförsvaret, och hjälper till att bryta ned protein och mättade fetter. De flesta grönsaker med tuggmotstånd ger bra resultat. Skaffa några stora, täta burkar och sätt igång. Det är lättare än du tror.
Så här gör du:
- Ta cirka 2,5 kilo grönsaker. Strimla vitkål, grovriv morot och palsternacka, finriv kålrot, skär lök i tunna klyftor. Tillsätt ungefär 1,5 matsked salt och blanda. Låt stå i cirka 15 minuter, så hjälper saltet till att dra ut vätska.
- Massera och pressa tills du får ut mycket vätska och grönsakerna är mjuka och saftiga. Lite tålamod krävs.
- Tillsätt kryddor om du vill, till exempel senapsfrö, kummin eller lagerblad. Vitlök eller pepparrot är också gott i.
- Pressa ned i tät burk. En gammaldags konserveringsburk med gummiring funkar bra. Tryck ordentligt med en trägaffel för att få bort eventuell luft som gömmer sig. Vätskan ska täcka grönsakerna. Se till att det blir åtminstone ett par centimeter luft upp till kanten. Förslut.
- Låt stå mörkt i rumstemperatur. Om du sätter en mörk papperspåse upp och ned över burken kan du ha den framme i köket när du ska titta till den.
- De första dagarna jäser det och bubblar i burken. Öppna den morgon och kväll för att lätta på trycket. När det slutat bubbla behöver du inte öppna den mer, men låt den stå framme. Om vätskenivån sjunker fyller du på med saltvatten (1 matsked salt per liter vatten).
- Efter 1–2 veckor flyttar du in den i kylskåpet. Oöppnad burk håller minst ett halvår, och smaken blir bara bättre om den får stå ett tag. En öppnad burk håller minst en månad.
Våga experimentera
Experimentera gärna utifrån det här grundreceptet. Pröva att göra mindre burkar med bara morötter med olika kryddningar, till exempel en med dill och senapsfrö, en med basilika och vitlök och en med ingefära. Gör en klassisk sauerkraut, eller pröva att göra ketchup på syrade rödbetor. Syra rödkål med koriander och spiskummin, eller testa broccoli och blomkål med gurkmeja. Tipsa oss gärna om din favorit!