Kombucha har druckits i Asien i tusentals år. Det är först på senare år den letat sig hit och blivit populär som hälsodryck. Det finns färdig kombucha att köpa i de flesta livsmedelsbutiker – snabbt, enkelt och säkert. Tyvärr är den ofta ganska dyr så pröva gärna att göra din egen!
Vad är kombucha?
Kombucha är egentligen jäst te som är smaksatt på olika sätt. Grunden är en kombuchasvamp, också kallad scoby som står för symbiotic culture of bacteria and yeast. Beställ på nätet eller köp i hälsokostbutik. Svampen läggs i avsvalnat te tillsammans med socker, och får jäsa i cirka två veckor till färdig dryck som innehåller probiotika, glukonsyra, antioxidanter, vitaminer, mineraler och aminosyror.
Kombuchan i historien
Det sägs att den koreanske doktorn Kombu hade med sig kombucha till den japanska kejsaren år 404, och att samuraierna fick bära med sig den i sina vinsäckar för snabb energi vid striderna. Djingis Khan och hans armé sägs ha druckit kombucha och spridit den över världen. Vi vet med säkerhet att kombucha tillverkades i Ryssland och Ukraina i slutet av 1800-talet, och nobelpristagaren Alexandr Solzjenitsyn skriver i sin bok Cancerkliniken att kombuchan räddade hans liv. Vid tiden för andra världskriget kämpade ryssarna också mot en ökad förekomst av cancer – förutom i två regioner där folk traditionellt drack kvass, en jäst dryck med mörkt bröd som bas.
Vem kan dricka kombucha?
Drycken är säker för de flesta, men barn, gravida och ammande kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar avråds från att dricka den. Om du har problem med IBS bör du också vara försiktig och pröva dig fram. Ibland hjälper kombucha mot IBS, men ibland förvärrar det symptomen. Kombucha ska drickas med måttlighet. Gör det gärna till en daglig vana, men i små mängder. Var framför allt försiktig i början. Upplever du biverkningar kan du pausa ett par dagar innan du försöker igen. Kroppen kan behöva tid för anpassning.
Det här händer i din kropp när du dricker kombucha
Även om kombucha druckits under lång tid och använts som traditionell medicin i Asien är den vetenskapliga forskningen relativt ny och har främst gjorts på råttor. Men forskningen tillsammans med den traditionella användningen ger ändå indikationer om vilka hälsofördelar drycken kan ha.
Stärker immunförsvaret. 80 procent av immunförsvaret sitter i magen, och probiotikan och antioxidanterna i kombucha hjälper till att stärka det.
Förbättrar matsmältningen genom sitt innehåll av olika syror, bakterier och enzymer.
Kan öka förbränningen genom en viss typ av antioxidant. Detta gäller kombucha gjord på grönt te som innehåller en polyfenol som heter EGCG. (I laboratoriestudier har EGCG dessutom visat sig kunna döda cancerceller genom att förhindra att nya blodkärl bildas runt cancercellen som därmed inte kan växa. Detta har dock ännu inte bevisats i studier på människor.)
Förbättrar näringsupptaget genom att hjälpa till att bryta ned maten så att kroppen lättare kan ta upp näringen.
Kan förebygga ledvärk genom innehållet av glukosamin som fungerar som smörjmedel i lederna.
Kan göra dig piggare och mindre stresskänslig. Kombucha innehåller både järn och B-vitaminer som hjälper till att transportera syre till hjärna och övriga organ, som kan göra att du har mer energi. Innehållet av C-vitamin förhindrar alltför hög frisättning av stresshormonet kortisol.
Ger finare hy, hår och naglar genom sin höga halt av B-vitamin. Även bättre balans i tarmfloran hjälper.
Kan hjälpa till att sänka högt blodtryck. Studier på råttor har visat att ättiksyra kan sänka blodtrycket och nivåerna av det blodtryckshöjande enzymet renin. Detta är dock bara djurstudier, så experimentera inte med eventuell medicinering utan att prata med din läkare!
Kan motverka svampinfektioner. Candida är en jästsvamp som finns naturligt i och på kroppen, och ska göra det. Men ibland blir den övergödd, framför allt av socker, och skapar problem. Kombucha innehåller saccharomyces boulardii, en jästsvamp som hjälper till att reglera nivåerna av candida. Tänk på att använda naturlig kombucha, och inte den som är smaksatt med fruktjuice.
Kan minska insulinresistens. Syran kan göra att kolhydraterna tas upp långsammare, och antioxidanter skyddar cellerna i bukspottkörteln som producerar insulin.
Fungerar som detox. Bakterierna i kombuchan kan förhindra att giftiga ämnen tas upp i tarmen, medan glukonsyran kan hjälpa kroppen att binda toxiner och föra ut dem ur kroppen. En alternativ källa till glukonsyra är förstås frukt och grönsaker.
Gör din egen kombucha
Om du köper kombuchasvampen, scobyn, följer det ibland med recept du kan använda, och om du får svampen från en vän får du kanske tillsammans med den instruktioner om hur du ska göra. Internet har också många recept, men du kan använda det här som grund:
- Koka upp 1 liter vatten och tillsätt 2 matskedar ekologiskt te, svart, grönt eller vitt. Låt det dra i cirka 15 minuter.
- Sila ifrån tebladen, och tillsätt ½ deciliter strösocker eller råsocker. Sockret kommer att förbrukas under jäsningsprocessen.
- Låt teet svalna till 40 grader. Lägg svampen tillsammans med färdig kombucha i en glasburk, och slå över teet. Täck burken med en tunn duk eller kökshandduk, och fäst med gummisnodd eller snöre för att undvika damm, skräp eller insekter i kombuchan.
- Ställ burken på en mörk och varm plats, gärna omkring 23 grader. Låt den stå en till fyra veckor. Smaka av försiktigt med ett sugrör. På toppen kommer en ny svamp bildas.
- Plocka upp den nya svampen med rena händer, och lägg den i en annan glasburk. Slå över cirka 2 deciliter av kombuchan. Ställ i kylskåp för att använda till nästa sats kombucha. (Börja om från punkt 1.) Gör samma sak med den gamla svampen och ge till en vän.
- Resten av drycken häller du upp på flaskor genom en sil. Om du vill kan du smaksätta den med färskpressad juice från till exempel ingefära, lime, apelsin eller äpple. Låt stå framme en till fem dagar för efterfermentering. Öppna sedan flaskan försiktigt, då det bildas kolsyra. Drycken håller flera månader i kylskåp.
Dela gärna med dig
Kombucha är en trevlig present att ha med sig. Den gamla svampen tillsammans med lite färdig dryck kan du ge till en vän som själv vill pröva att göra kombucha. Svampen går också att klippa och dela med flera vänner, men då får du förstås mindre dryck kvar. Du kan använda svampen flera gånger, men den blir lite “trött” efter ett tag. Om du bara ska göra egen kombucha är det därför den nya svampen du sparar. Den gamla passar utmärkt i komposten.