Lyxrestauranger i Stockholm

Foto: Chino Aguirre Batoctoy

Tycker du om att skämma bort dig själv, eller någon annan? Varför inte gå på en härlig lyxrestaurang? I Stockholm finns ett stort utbud av fina restauranger, och alla behöver inte vara svindyra för att vara bra – även om de flesta lyxiga restauranger kostar en slant. Det kan också vara svårt att få bord, så var ute i god tid om du ska fira något speciellt eller vill överraska någon.

När du planerar ditt besök och gör upp en budget, tänk på att drycken ofta är lika dyr som maten. På vissa restauranger finns ett passande dryckespaket, som är speciellt utvalt för att passa maten. Om det känns värt det kan det vara fantastiskt att beställa dryckespaketet till, men det går också bra att bara ta ett glas vin till eller att dricka vatten. Det beror på om du är ute efter god mat, eller en helhetsupplevelse.

Här har vi plockat fram några lyxrestauranger i Stockholm som garanterat bjuder på en spännande upplevelse.

Tegelbacken

För den som har sett programmet “Efter stängning” är restaurang Tegelbacken välbekant. Restaurangen ägs av Markus Aujalay, från Sveriges Mästerkock, och Erika Michael. I “Efter stängning” är vinsten att en kväll ta över restaurangen och sätta sin egen meny. I år var det Niclas Tuomela som vann “Efter stängning” – han kom även femma i “Sveriges Mästerkock” – som fick det ärofyllda uppdraget. En vanlig kväll på Tegelbacken är det dock Markus Aujalay som sätter menyn.

På den här restaurangen äter man med fördel flera rätter. På menyn finns bland annat “Kökets val” och då kan man välja fyra rätter för 695 kronor eller fem rätter för 795 kronor. Då kan man bli serverad rätter som bakat lantägg med brynt smör, kantareller och sommartryffel eller oxbog med grillat smör, örter och sherryvinägerssky.

Vill du sitta avskilt går det att boka “Separée” en trappa upp med plats för upp till 16 personer. Har  du tur kommer Markus Aujalay ut under kvällen och frågar hur maten smakar. Restaurangen ligger på Tegelbacken 2.

Lilla Ego

För att fortsätta på temat “Sveriges Mästerkock” kan man gärna besöka den här gemytliga restaurangen i Vasastan. Lilla Ego drivs av Tom Sjöstedt, som ersatte Leif Mannerström som jurymedlem i årets upplaga av “Sveriges Mästerkock”. Tom Sjöstedt driver den här restaurangen tillsammans med Daniel Räms som blev årets kock 2013 och som har lagat Nobelmiddagen i Stockholms Stadshus 2017 och 2018.

Restaurangen på Västmannagatan 69 är rustikt inredd och serverar exklusiv, modern svensk mat. Här kan det vara svårt att få bord. Borden släpps en månad i förväg och det gäller att hänga på låset när borden släpps.

Det här är restaurangen för den som vill äta lyxig mat, men i en avslappnad miljö. Här äter man à la carte och kan välja på rätter som röding med kålrabbi och picklad blodgrape eller kalv med champinjon, endive och tryffel. En rätt kostar mellan 200 och 300 kronor. Desserterna står uppradade på en skylt på väggen och kan ändras utifrån säsong.

Chino Aguirre Batoctoy

Nana Omakase

Den här restaurangen på Västmannagatan 17 är en häftig och exklusiv upplevelse. Restaurangen är så liten att det känns som att du sitter i någons vardagsrum och äter. Restaurangen har endast åtta platser, så är du en grupp som går ut och äter kan du få hela restaurangen för dig själv. På Nana Omakase serveras en avsmakningsmeny på sju rätter. Maten tillagas framför dig av ägaren och köksmästaren Jonas, tillsammans med en assisterande kock. Om du väl tar dig hit, så passa på att ställa frågor till Chef Jonas, han berättar gärna om de exklusiva råvarorna och vinerna som serveras här.

Ingen kväll på den här restaurangen är den andra lik. Menyn byts ut löpande och vad som serveras beror på vilka råvaror som finns tillgängliga just då. Restaurangen fokuserar på svenska klassiker i kombination med japanska rätter. Man kan få crème fraîche, kalix löjrom, fint skuren rödlök, picklad rödlök och hackad gräslök som en mellanrätt – eller en bit gåslever med vinbärssås, frystorkade lökar och knapriga vinbärsblad. En av rätterna kan vara en lyxig variant av sushi som följs av huvudrätter, ofta en fisk- och en kötträtt. Det finns bara en rätt som är återkommande och det är efterrätten. Det är en efterrätt som doftar lakrits, men som inte innehåller någon lakrits. I botten av tallriken serveras en ljuvlig, salt, varm kolasås och på toppen vaniljglass som smälter i munnen, tillsammans med krisp i form av hasselnötter och torkade hallon.

Priset för maten är 1600 kronor per person och ett vinpaket kostar från 1500 kronor och uppåt. Vill ni börja kvällen med champagne kostar det extra.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer